Annons

Natomedlemskap ökar risken för krig

Medlemskap i Nato ökar sannolikheten för att Sverige dras in i krig, skriver David Gardell i sin insändare.
Insändare • Publicerad 28 maj 2022
Detta är en opinionstext i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
David Gardell vill varna för tre saker nu när Sverige har valt att ansöka om medlemskap i Nato.
David Gardell vill varna för tre saker nu när Sverige har valt att ansöka om medlemskap i Nato.Foto: HANS T DAHLSKOG

Att Sverige går med i Nato ökar sannolikheten för att Sverige dras in i andra staters krig, och tar världen ett steg närmare ett kärnvapenkrig. Ytterst ansvariga är socialdemokraterna som går emot sina väljares mandat. Väljarna får inte köpa deras bortförklaringar, och därför vill jag här varna för tre saker.

Introduktionen av termen ”nytt säkerhetspolitiskt läge” syftar inte till att beskriva säkerhetsläget efter Rysslands invasion av Ukraina. Syftet är att ge en bortförklaring till socialdemokraternas svek mot principerna om alliansfrihet och kärnvapennedrustning. Säkerhetsläget är nytt så till vida att det är ett ryskt anfallskrig i Europa, men det är knappast en nyhet att Ryssland är en stat med imperialistiska ambitioner. Kärnvapenhotet är, precis som innan, överhängande och existentiellt. Förutsättningarna har inte förändrats i grunden, utom att Ryssland på ett brutalt och hänsynslöst sätt agerat i linje med sin imperialistiska ideologi. Se termen ”nytt säkerhetspolitiskt läge” för vad det är – ett tamt försök att behålla Nato-kritiska väljare inom socialdemokraterna.

”Nato kommer inte att bygga upp Sverige om vi blir anfallna, utan kommer endast bistå med militära medel som riskerar att eskalera till ett globalt kärnvapenkrig.”
Annons

En annan förklaring är att Nato ger Sverige ”säkerhetsgarantier”. Detta är vilseledande. Nato kan inte garantera Sveriges säkerhet till 100 procent. Nato kan endast höja insatserna och tröskeln för en attack på Sveriges territorium, men riskerar samtidigt att göra fientliga stater som Ryssland mer aggressiva och oförutsägbara. Det var ren tur att Stanislav Petrov, mot direkta order, inte tryckte på den röda knappen när ett falskt kärnvapenlarm gick i Sovjet 1983. Ett tekniskt fel hade alltså kunnat kringgå Natos säkerhetsgarantier.

Det tredje vilseledande påståendet är att Nato är som en hemförsäkring. En hemförsäkring ger dig pengar att bygga upp dit hus efter att det brunnit ned. Nato är snarare världens sämsta brandman, som försöker släcka branden med ett kärnvapen istället för en vattenslang. Nato kommer inte att bygga upp Sverige om vi blir anfallna, utan kommer endast bistå med militära medel som riskerar att eskalera till ett globalt kärnvapenkrig. Det är inte en hemförsäkring.

Natos trygghet bygger på det falska antagandet att den kan ”garantera” sina medlemmar säkerhet. Ett svensk Nato-medlemskap ökar risken för ett globalt kärnvapenkrig, vilket snarare gör Sverige och världen mindre säkert. Att socialdemokraterna tvingar på sina väljare detta beslut är helt oacceptabelt. Socialdemokrater som är emot Nato borde därför söka sig till ett annat parti.

David Gardell

Annons
Annons
Annons
Annons