Annons

Någon måste ta ansvar för läget i Ulricehamns skolor

Gerhard Wichers hör fina ord om skolan, men undrar om de ger resultat. Någon måste ta sitt ansvar för problemen inom skolan i Ulricehamns kommun, skriver han i sin insändare.
Insändare • Publicerad 11 maj 2022
Detta är en opinionstext i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Ulricehamn borde kunna visa upp bättre skolresultat, skriver Gerhard Wichers i sin insändare. Bilden är en genrebild.
Ulricehamn borde kunna visa upp bättre skolresultat, skriver Gerhard Wichers i sin insändare. Bilden är en genrebild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Mycket är bra i vår fina kommun och vi har all rätt att vara stolt över att bo här.

Men en sak sticker tyvärr ut och Ulricehamns Tidning skriver var och varannan gång om problemet; skolan.

Annons

Resultaten, ordningen, arbetsron, ekonomin, svårigheter att alltid hitta behöriga lärare med mera. Listan kan göras längre, men det mesta har bara gått åt fel håll de senast fyra åren.

Våra ansvariga tjänstemän och politiker har säkert försökt att bryta den negativa trenden efter bästa förmåga, men vad hjälpte det?

Våra politiker gör gärna ett "punktprogram". Då kan de lite stolt i alla fall uttala sig i tidningen att de gör något.

Jag var på ett bra skolmöte 2019 med ansvariga tjänstemän och politiker. Nu skulle Ulricehamn få Sveriges bästa skola. Ribban sattes högt och bra tal hölls. Ihop med Navet i Borås lanserades programmet ELSA.

Men det blev inget av satsningen, det blev bara en nota på 450 000 kronor. Tror att programmet inte alls var förankrat bland personalen .

Nu har vi nya program, men resultaten är fortfarande dåliga.

”Vi bygger nu äntligen två nya fina skolor! Men en fråga måste vi ställa oss; har vi verkligen råd med tre högstadieskolor i vår lilla kommun? Kan vi få behöriga lärare och övrig personal till skolorna för att få en likvärdig undervisning?”

Vi undrar i Ulricehamn varför vi idag ligger nästan sämst till i skolresultat jämfört med liknande kommuner. Har vi sämre elever? Har vi problemområden? Sämre lärare än andra kommuner? Stor arbetslöshet i kommunen? Dålig ekonomi?

Svaret är ett tydligt nej. Vi borde inte ha de skolresultat som vi har.

Vi bygger nu äntligen två nya fina skolor! Men en fråga måste vi ställa oss; har vi verkligen råd med tre högstadieskolor i vår lilla kommun? Kan vi få behöriga lärare och övrig personal till skolorna för att få en likvärdig undervisning? Måste vi köra våra ungdomar kors och tvärs för att fylla Ätradalskolan? Jag tror tyvärr att vi får problem och den kompromiss som politikerna gjorde för att ha kvar skolan i Timmele blev, som många kompromisser, inte så bra .

Mina vänner, om kroppen fungerar ligger felet någonstans i huvudet.

Annons

Nu ska någon ta sitt ansvar.

Gerhard Wichers

Annons
Annons
Annons
Annons