Annons

Någon gång måste vi börja att tänka på miljön

Rune Jakobsson reagerar på nyheten att den nya möjliga regeringskonstellationen tänker skrota tankarna på snabbjärnväg.
insändare • Publicerad 13 oktober 2022
Detta är en opinionstext i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Satsa på bättre järnvägar i Sverige, skriver Rune Jakobsson i sin insändare.
Satsa på bättre järnvägar i Sverige, skriver Rune Jakobsson i sin insändare.Foto: Adam Ihse/TT

Nu tycker vår nya regering att tanken på snabbjärnväg ska skrotas. 2013 ställde sig Allianspartierna på Miljöpartiets dag i Almedalen inför svenska folket och lovade en snabbjärnväg med knutpunkt i Jönköping. Visserligen var det en gammal fråga sedan 1970, men nu skulle den verkställas och den skulle vara klar senast 2035. Åren går och många middagar har utredare intagit utan resultat.

Antagligen är de nu inne på rätt spår då tiden gjort ursprungstankarna gammalmodiga innan de kommit någonstans. Vid ett uttalande inför valet tyckte Moderaterna att snabbjärnvägens pengar kan läggas på försvaret. Skulle det inte vara betydligt bättre att lägga dem på bättre järnvägar i Sverige? Hur fungerar våra järnvägar rent allmänt? Återgå till en aktör med järnvägarna. Nu skyller de bara på varandra när det inte fungerar.

”Transportera gods och folk på järnvägar, sedan kan batteridrivna fordon köra den sista biten från järnvägen till slutadressen.”
Annons

Vi har massor av transporter på våra landsvägar i dag och det talas om att elektrifiera dessa lastbilar. Hur lång tid tar det innan man kommit underfund med att detta är fel? Vi måste väl någon gång börja tänka på miljön. Transportera gods och folk på järnvägar, sedan kan batteridrivna fordon köra den sista biten från järnvägen till slutadressen. Jag tror att vi vill höra lite mera sådant som vi kan tro på från våra beslutsfattare.

Rune Jakobsson

Annons
Annons
Annons
Annons