Annons

Moderaternas kriminalpolitik är väl genomtänkt

Svar till Bengt-Olof Foss, UT 1/10.
Slutreplik • Publicerad 8 oktober 2020
Detta är en opinionstext i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
M vill inrätta visitationszoner där polisen får utökade befogenheter att söka efter vapen och handgranater på människor och i fordon, skriver Jan Ericson.
M vill inrätta visitationszoner där polisen får utökade befogenheter att söka efter vapen och handgranater på människor och i fordon, skriver Jan Ericson.Foto: FREDRIK PERSSON / TT

Moderaternas samlade förslag för att krossa den organiserade brottsligheten är väl genomtänkta och håller både politiskt och juridiskt. I vår riksdagsgrupp och bland våra ledande tjänstemän finns personer med yrkeserfarenhet som jurister, advokater, poliser och domare, och samlat har vi mycket bred kompetens att analysera dessa frågor.

Moderaterna vill jämställa den grövsta organiserade brottsligheten med terroristbrott och hot mot rikets säkerhet, införa möjlighet till dubbla straff för vissa brott som har ett samband med uppgörelser i kriminella grupperingar, inrätta visitationszoner där polisen får utökade befogenheter att söka efter vapen och handgranater på människor och i fordon.

”Moderaterna har lyssnat mycket på polisen och vad de anser sig behöva.”
Annons

Vi vill införa möjlighet att använda anonyma vittnesmål som kompletterande bevisning vid brottmål, införa straffrättsligt förbud mot att delta i eller ha samröre med en kriminell organisation som begår allvarliga brott, avskaffa sekretessen mellan myndigheter och polis, ge polisen förstärkta möjligheter att avlyssna och övervaka gängmedlemmar, öka möjligheten att beslagta grovt kriminellas egendom, samt öka antalet utvisningar av dömda brottslingar.

Dessutom vill vi minska risken för att barn växer upp i grovt kriminella miljöer och omhänderta fler barn som påträffas i sådana miljöer. Allt detta är realistiska förslag som i de flesta fall skulle kunna genomföras ganska snabbt.

Moderaterna har lyssnat mycket på polisen och vad de anser sig behöva för att ta kampen mot den organiserade brottsligheten och våra moderata förslag ligger väl i linje med det polisen själva efterfrågar.

Jan Ericson (M), jur kand och riksdagsledamot

Annons
Annons
Annons
Annons