Annons

Moderaterna: Vi vill höja reseavdraget – inte avskaffa det

Det sista hushållen behöver nu är ytterligare kostnadschocker, skriver företrädare för Moderaterna. Partiet vill istället höja reseavdraget till 25 kronor milen.
debatt • Publicerad 23 juni 2022
Detta är en opinionstext i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Regeringens förslag om att avskaffa reseavdraget kan bli en rejäl skattesmäll för cirka en miljon löntagare som tar bilen till jobbet, skriver företrädare för Moderaterna i sin debattartikel.
Regeringens förslag om att avskaffa reseavdraget kan bli en rejäl skattesmäll för cirka en miljon löntagare som tar bilen till jobbet, skriver företrädare för Moderaterna i sin debattartikel.Foto: Ingvar Karmhed / SvD / SCANPIX

Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige det högsta dieselpriset i världen. Den socialdemokratiska regeringen har sedan den tillträdde år 2014 successivt höjt skatten på bensin och diesel med flera kronor per liter, och även höjt fordonsskatterna kraftigt. Regeringens drastiska utökning av reduktionsplikten har bidragit till att priserna på drivmedel och transporter ökat ytterligare.

Det är inte bara hushållen som drabbats hårt av höga drivmedelskostnader. Åkerier vittnar om hur de närmar sig konkurs och lantbrukare om att det inte längre lönar sig att bruka sina åkrar. Svenska exportföretag tappar i konkurrenskraft när transporterna blir dyrare. I butikerna rusar priserna.

Annons

Nu riktar regeringen ett nytt dråpslag mot bilisterna genom att slopa reseavdraget!

”Flera kommuner i Sjuhärad hör till de kommuner i landet där störst andel av invånarna använder reseavdraget. Regeringens förslag om att avskaffa reseavdraget kan bli en rejäl skattesmäll för cirka en miljon löntagare som tar bilen till jobbet.”

Många trodde den extrema politiken skulle få ett slut när Miljöpartiet lämnade regeringen. Tyvärr har det blivit tvärtom. Nu föreslås att stora summor tas från dem som kör bil till jobbet och i stället ges till dem som exempelvis cyklar. Det är givetvis inte fel att cykla eller åka kollektivt, tvärtom. Däremot är det orättvist att göra det på bekostnad av hårt arbetande familjer som behöver bilen.

Flera kommuner i Sjuhärad hör till de kommuner i landet där störst andel av invånarna använder reseavdraget. Regeringens förslag om att avskaffa reseavdraget kan bli en rejäl skattesmäll för cirka en miljon löntagare som tar bilen till jobbet.

Moderaterna anser inte att reseavdraget ska avskaffas utan att det ska förbättras och i ett första steg ökas till 25 kronor milen. Vi tycker också det finns skäl att bevara det nuvarande reseavdraget parallellt med den nya skattereduktionen, så kan bilpendlarna själv välja mellan det nya eller gamla systemet. Då kan skattehöjningar för de som pendlar längre sträckor med bil undvikas.

Moderaterna kommer alltid kämpa för att det ska löna sig mer att jobba och mot orimliga skattebördor. Det sista hushållen behöver nu är ytterligare kostnadschocker. Därför säger vi nej till regeringens förslag om att avskaffa reseavdraget och föreslår i stället att utöka det.

Niklas Wykman (M)

Skattepolitisk talesperson

Jan Ericson (M)

Riksdagsledamot Sjuhärad

Annons
Annons
Annons
Annons