Annons

Moderaterna: S döljer en skattehöjning för väljarna

Lars Holmin (M) svarar på en insändare om vården i regionen från Socialdemokraterna. ”I opposition lovar Socialdemokraterna mer av allt och mer till alla. De gör det med pengar som de inte har”, skriver han i sitt svar.
Insändare • Publicerad 16 juli 2022
Detta är en opinionstext i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Vårt mål är att väntetiden på operation eller annan behandling ej ska överstiga 30 dagar”, skriver Lars Holmin (M) i sitt svar till Socialdemokraterna om vården i regionen.
”Vårt mål är att väntetiden på operation eller annan behandling ej ska överstiga 30 dagar”, skriver Lars Holmin (M) i sitt svar till Socialdemokraterna om vården i regionen.Foto: Ingvar Karmhed / SvD / TT

De båda socialdemokratiska regionpolitikerna Helén Eliasson och Håkan Andersson anklagar Moderaterna för att ”samla pengar på hög” i regionen. Anklagelsen är ogrundad och falsk. Vi har, tillsammans med våra koalitionspartner fört en ansvarsfull politik där utgångspunkten är att medborgarna ska få resultat och värden för skattekronorna.

Annons

Pandemin medförde att sjukvårdsköerna ökade i Västra Götalandsregionen liksom i andra regioner. I årets budget riktar GrönBlå Samverkan (M, C, KD, L och MP) därför ytterligare 200 miljoner kronor för kökortning. Vårdenheter och sjukhus som lyckas producera mer vård än sitt grunduppdrag och därmed hjälpa fler patienter får betalt för sin insats.

Så vill vi tvinga ned och bort köerna i hälso- och sjukvården. Vårt delmål är att snarast uppnå vårdgarantins krav om högst 90 dagars väntan. Vårt mål är att väntetiden på operation eller annan behandling ej ska överstiga 30 dagar.

Därför har Moderaterna och GrönBlå Samverkan också sett till att upphandla vård som finns tillgänglig utanför regionens egen organisation. Med detta har också sjukhusen fått en viss avlastning. Detta vill Socialdemokraterna hindra. De sätter sina ideologiska skygglappar framför patienternas väl och ve.

”Socialdemokraterna döljer således en skattehöjning för väljarna. Det är inte ett ärligt och hederligt sätt att närma sig ett val på.”

Tillsammans med C, KD, L och MP har Moderaterna genom åren gjort åtskilliga satsningar för att uppnå konkurrenskraftiga löner i Västra Götalandsregionen. Senast genom en satsning om 700 miljoner kronor på en treårsperiod. Därutöver har vi höjt ersättningar för att göra det mer attraktivt och lönsamt att ta passen på helger, kvällar och nätter. I vår senaste budget riktades 200 miljoner kronor mot svårrekryterade kategorier av medarbetare i dygnet-runt-vården. De pengar som satsas ska ge resultat för medborgarna som genom skatten har avstått dem.

I opposition lovar Socialdemokraterna mer av allt och mer till alla. De gör det med pengar som de inte har. Sin senaste budget underfinansierade de med hela 712 miljoner kronor. Därutöver har de årligen förenat sig med V och SD för att skriva av underskott, vilket har försvagat regionens ekonomi. Var och en med grundläggande känsla för ekonomisk hushållning inser att det är ohållbart att låta utgifterna överstiga intäkterna. Socialdemokraterna döljer således en skattehöjning för väljarna. Det är inte ett ärligt och hederligt sätt att närma sig ett val på.

Vi lever i en komplicerad och svårförutsägbar tid med en accelererande inflation som kommer påverka både hushållen och de offentliga ekonomierna. Nu krävs det politiskt ansvarstagande. Nu krävs det kraft att styra och prioritera. Tyvärr har inte Socialdemokraterna visat sig vara den uppgiften vuxen.

Lars Holmin (M),

regionråd, Ulricehamn

Annons
Annons
Annons
Annons