Annons

Miljöpartiet: Mindre skolor är bättre för eleverna

Miljöpartiet i Ulricehamn vill inte se en gemensam högstadieskola för hela kommunen.
Insändare • Publicerad 6 september 2022
Detta är en opinionstext i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Miljöpartiet vill inte se en samlad högstadieskola för hela kommunen.Foto: Pernilla Rudenwall

I Ulricehamns tidning den 27 augusti säger Liberalerna att de vill riva upp beslutet om nya högstadieskolor. Nu verkar det som om flera partier börjar svaja och backa från det tagna beslutet gällande skolstrukturen.

Vi har diskuterat skolor och byggnader till leda i kommunen och nu dyker frågan upp igen. Miljöpartiet som konsekvent under hela resan sagt att små skolor är bra och ger närhet samt har tryggare elever är något som man ska försöka bibehålla. Det är inte någon bra idé att riva upp beslutet för att bygga en enda jätteskola som liberalerna och tydligen fler partier nu vill göra.

Annons

Vad säger då forskningen, för skolfrågor är ett forsknings och kunskapsbaserat område inget annat. På mindre skolor är eleverna närmare sina lärare vilket är positivt. Lärare har närmare kontakt med varandra vilket är bra. Det gynnar föräldrakontakter och lärarnas engagemang i eleverna. Trygghetsfaktorn är också viktig. Mindre skolor ger en högre grad av trygghetskänsla. Det finns dessutom incitament att elever som säger att svaga elever och som kan komma från socioekonomiskt utsatta områden gynnas av mindre skolenheter. När det gäller mobbning så mobbas det lika mycket mycket på en liten som stor skola men är lättare att upptäcka på den mindre skolenheten.

Givetvis kan det vara så att större skolenheter kan ha fler möjligheter att hantera mobbningsproblematik om den upptäcks i tid. Det kan finnas fördelar med den stora skolan sett ur ett organisationsperspektiv som gäller vikarier, kök, lärartillgång och så vidare.. För den som är intresserad att fördjupa sig kunskapsmässigt kring stora och små skolor finns det idag spaltkilometer att läsa.

Miljöpartiet anser att mindre skolenheter är att föredra och tycker det är mycket olyckligt att ett förslag om att riva upp beslutet nu dyker upp i valrörelsens slutskede. Miljöpartiet kommer inte att stödja en jätteskola. Det finns inte kunskapsbaserat stöd för ett sådant bygge. Men de som förespråkar mindre valfrihet och jätteskolor är välkomna att forskningsmässigt övertyga oss övriga som inte tror på idén.

Ingemar Basth, före detta lärare och riksdagskandidat för miljöpartiet Sjuhärad

Kerstin Berggren, miljöpartiet Ulricehamn

Arne Fransson, före detta lärare miljöpartiet Ulricehamn

Annons
Annons
Annons
Annons