Annons

Miljö- och byggnämnden är i otakt med samtiden

Miljö- och byggnämndens ledamöter ser mer bakåt än framåt. De verkar inte förstå ”Greta-generationen", skriver Arne Fransson
Debatt • Publicerad 23 mars 2021
Detta är en opinionstext i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Enigheten hos miljö- och byggnämndens ordinarie ledamöter är total om att inga solceller ska placeras längs bryggan vid kallbadhuset, konstaterar Arne Fransson.
Enigheten hos miljö- och byggnämndens ordinarie ledamöter är total om att inga solceller ska placeras längs bryggan vid kallbadhuset, konstaterar Arne Fransson.Foto: Pernilla Rudenwall Petrie

Antalet ordinarie ledamöter i miljö- och byggnämnden i Ulricehamn är sju. Två är centerpartister, två är socialdemokrater, en från Nya Ulricehamn, en person är moderat och en person tillhör SD.

Enigheten hos nämndens ordinarie ledamöter är total om att inga solceller ska placeras längs bryggan vid kallbadhuset. Till nästa möte har tydligen förvaltningen fått i uppgift att ta fram bilder på hur det gamla kallbadhuset, som revs 1945, var utformat.

Annons

Dessa partier vill tydligen visa hur det såg ut bakåt i tiden. Innebörden verkar vara: ”Där fanns sannerligen inga solceller på den tiden och då ska det sannerligen inte finnas några nu heller”.

Det finns alltså inga tankar på hur framtidens kallbadhus skulle kunna se ut. Ett kallbadhus med framtidens ideal som handlar om fossilfrihet.

Nämndens ordinarie ledamöter ser mer bakåt än framåt. De verkar inte förstå ”Greta-generationen” som är redo att flyga ur boet och vill se mera av solceller på offentliga och privata byggnader.

I början av april kommer nämnden, som det ser ut, att bestämma om överklagan på länsstyrelsens beslut att säga ja till solceller och skicka in en överklagan till mark- och miljödomstolen i Vänersborg. Ett parti som vill betrakta sig som nytt, friskt och fräscht är Nya Ulricehamn. Ni kommer inte undan nu. Är ni lika gammalmodiga som de andra partierna, S, C, M och SD?

Jag vill ge läsaren av min insändare följande information, som visar hur Lunds universitet och Naturskyddsföreningen genom ett samarbete tagit fram ett skolmaterial som ska hjälpa elever att leva sig in i en framtid där klimatmålen redan är nådda.

Skolmaterialet målar upp år 2053, då Sveriges regering just har invigt ett museum. Genom en utställning firar man ett Sverige som första land i världen lämnade den fossila eran år 2045. Ett intressant exempel på föremål i utställningen är hur Lunds domkyrka år 2045 ersatte takets existerande blyplattor, som fram till dess läckte bly ut i Lunds dagvatten, med solcellspannor. Detta kom till stånd 20 år efter ett nedröstat försök att sätta upp solceller på kyrkans tak.

I Ulricehamn ska det inte ta 20 år för solceller vid kallbadhuset. I värsta fall 1,5 år och då efter valet hösten 2022 med en ny miljö- och byggnämnd.

Till sist vill jag påpeka att MP i Ulricehamn endast har en ersättarplats i nämnden och har därmed ingen rätt att yrka , tyvärr.

Arne Fransson (MP), ledamot, kommunfullmäktige, och gruppledare i Ulricehamn

Annons
Annons
Annons
Annons