Annons

Medmänskligheten försvinner i ett ojämlikt Sverige

Vi ska ha omsorg om varandra, påminner prästen Bo Sandberg om i sin insändare.
Insändare • Publicerad 20 juni 2024
Detta är en insändare i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Den snabbt växande ojämlikheten i Sverige märks i att fler barnfamiljer vänder sig till kyrkan för att få matkassar, skriver Bo Sandberg i sin insändare.
Den snabbt växande ojämlikheten i Sverige märks i att fler barnfamiljer vänder sig till kyrkan för att få matkassar, skriver Bo Sandberg i sin insändare.Foto: Fredrik Sandberg /TT

En sommarhälsning från utsidan av Tidö-alliansens Sverige. Det land som har en borgerlig regering som stöder sig på ett främlingsfientligt parti. Det Sverige som många av oss inte känner igen längre. Vårt land som tycks ha förlorat något väldigt viktigt – medmänskligheten. Förlorat tanken att vi alla är lika mycket värda, oavsett vårt ursprung, eller vår ekonomiska ställning. Att vi ska ha omsorg om varandra. Ett land där vi knappt ens ställer oss frågan som Kain ställde, längre: ”Ska jag ta hand om min bror?”

Jag var med på ett studentutspring i fredags. En ung afghansvenska, tog studenten. När jag gratulerar henne säger hon till mig: ”Jag vet inte om jag ska vara glad för examen, eller gråta för min bror.”

Annons

Hennes bror som bott i Sverige i nio år tog studenten för något år sedan. Han är utbildad elektriker, har arbetat med det i två år och har fast anställning. Nu har han fått beslut om utvisning till Afghanistan. Han har sin familj i Sverige, som är förtvivlad, han har sina vänner och sitt liv här.

I Afghanistan, som nu styrs av de talibaner som hans familj flydde från är han hotad. Landet är nära kollaps och vintern 2022-2023 rådde svält i landet. Man kan mångfaldiga exemplet med vansinniga utvisningar och regler eller tillämpningar av dem som verkar omänskliga. Det enda anständiga och för samhället rimliga, som läget är nu, vore en amnesti för flyktingar.

”Nu börjar vi också se resultatet av den främlingsfientliga politik som förts i snart tio år.”

Nu börjar vi också se resultatet av den främlingsfientliga politik som förts i snart tio år. 2023 var befolkningsökningen i Sverige den minsta på 22 år men det är inte hela sanningen. Sveriges befolkning toppade i oktober förra året. Sedan dess och till april i år har den minskat med över 8 000 invånare. Siffrorna finns hos SCB befolkningsstatistik. Årssiffran kan bli en minskning med 15 000 – 20 000 invånare. Ungefär ett Ulricehamn färre. Det är inte bra för Sveriges ekonomi, om någon undrar. Bristyrken som elektriker blir ännu svårare att tillsätta. I vården och omsorgen, där det råder skriande brist, har redan en tredjedel av personalen invandrarbakgrund. Hur tänker sig våra främlingsfientliga lösa detta?

Den snabbt växande ojämlikheten i Sverige märks i att fler barnfamiljer vänder sig till kyrkan för att få matkassar. Pensionärer som har svårt att få vardagen att gå ihop hör också till bilden. Även sjuka som inte kan arbeta, som i dag får kämpa för att få ersättning de kan leva på. Faktum är att Sverige i dag är ett mer ojämlikt samhälle än USA, enligt siffror från Credit Suisse, en schweizisk bank. Den rikaste procenten i Sverige äger 38 procent av vår samlade förmögenhet. I Danmark och Norge är den siffran 24 procent, så det måste inte vara så.

Vi får önska varandra en glad midsommar och hoppas på semestrar med vila, glädje och återhämtning. Och när hösten kommer får vi ta nya tag för att försöka återupprätta den medmänsklighet som brukade vara Sveriges kännemärke.

Bo Sandberg, präst

Annons
Annons
Annons
Annons