Annons

Medborgarråd kan lösa knutar i klimatfrågan

Ett medborgarråd för klimatet kan underbygga svåra beslut i kommunen så att dessa har folklig förankring när beslutet tas, skriver Jens Rundberg och Kjell Dennhag.
Insändare • Publicerad 31 augusti 2021
Detta är en insändare i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Det har inte riktigt funnits något organ för att hantera medborgarnas frågeställningar och kompetens, och det finns ibland en politisk rädsla för folkligt missnöje mot klimatåtgärder, påpekar debattörerna.
Det har inte riktigt funnits något organ för att hantera medborgarnas frågeställningar och kompetens, och det finns ibland en politisk rädsla för folkligt missnöje mot klimatåtgärder, påpekar debattörerna.Foto: Henrik Montgomery/TT

I den pågående omställningen till ett klimatneutralt samhälle kan man tycka att det går för långsamt, man kan tycka som bilberoende i inlandet att det går för fort. Oavsett vad man tycker så har det inte riktigt funnits något organ för att hantera medborgarnas frågeställningar och kompetens, och det finns ibland en politisk rädsla för folkligt missnöje mot klimatåtgärder.

Men nu finns det en typ av folkligt organ som har potential att lösa politiska knutar. Medborgarråd har använts i olika länder för att lösa svåra politiska frågor där man kört fast i rädsla för opinionen. Irland kunde för ett par år sedan lösa den politiska låsningen kring aborter med hjälp av ett medborgarråd. I Frankrike utlovade Macron nyligen 15 miljarder euro till klimatarbetet efter ett förslag från Medborgarrådet för klimatet.

”Det rådet kommer fram till ska väga tungt när kommunen tar beslut.”
Annons

Vad är då ett medborgarråd och vilket mandat har ett sådant? Ett medborgarråd för klimatet kan underbygga svåra beslut i kommunen så att dessa har folklig förankring när beslutet tas. Det rådet kommer fram till ska väga tungt när kommunen tar beslut.

I medborgarrådet finns ingen partipolitisk representation, den organisatoriska grunden för representation är istället ett kvoterat urval av deltagare som ska spegla hela befolkningens sammansättning. Således finns inga partipiskor att ta hänsyn till, det är högt till tak, mottot är att samtala och diskutera, söka lösningar på problem. Detta genom en process under ett antal veckor eller månader där rådet får information från sakkunniga experter och stöd av professionella samtalsledare.

Just nu delar staten ut pengar via Vinnova till kommuner som vill vara ledande i demokratiseringen av omställningsarbetet i landet. Du som jobbar med kommunal klimatomställning – det är dags att söka de där pengarna nu innan de fryser inne.

Jens Rundberg

Kjell Dennhag

Annons
Annons
Annons
Annons