Annons

Många missar budskapet i julsångerna

I världens mest sekulariserade land tycks många ha glömt bort det kristna budskapets mening i julsångerna, skriver Martin Andersson i Åsarp.
insändare • Publicerad 19 december 2023
Detta är en insändare i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Många av julsångerna med kristet innehåll förmedlar att vi ska känna frid inför jul, men detta verkar dessvärre komma på skam omgående varenda år, eftersom vi rent ut sagt stressar ihjäl oss istället, skriver Martin Andersson.
Många av julsångerna med kristet innehåll förmedlar att vi ska känna frid inför jul, men detta verkar dessvärre komma på skam omgående varenda år, eftersom vi rent ut sagt stressar ihjäl oss istället, skriver Martin Andersson.

Nu är det snart jul igen, och man håller på med allehanda förberedelser, som exempelvis att skaffa sig en julgran, eller alla dessa klappar som ska köpas in. Och detta skapar ju en stress utan dess like, men alltsammans ramas in med tonerna från lite olika julsånger, som exempelvis ”Stilla Natt” eller ”It's Beginning to Look a Lot Like Christmas”.

Men då vill jag personligen ställa en rak och ärlig fråga; vet svensken egentligen vad alla julsånger innehåller för budskap? Frågan kan ju i sig verka en smula underlig, men jag är övertygad om att den är nödvändig att ställa, och grunden till det är mycket enkel; gemene man missar grundpoängen i det som sjungs i sångerna. Låt oss ta ”Stilla Natt” som ett exempel, här är det grundmässiga budskapet att Jesus Kristus vår frälsare är född.

Annons

Det kan ju för vissa kännas en aning obekvämt, men det kanske behövs en liten uppläxning i vårt sekulariserade land som innebär då att julsångerna har ju ett kristet glädjebudskap, och ska egentligen inte bara sjungas på ren tradition, utan man måste i sammanhanget förstå poängen här. Vidare så tydliggör många av julsångerna med kristet innehåll den viktigaste detaljen; att julen i sig inte har så mycket och göra med hur många julklappar man får, eller vilken gran som passar bäst i ens egna hus.

”Vidare så tydliggör många av julsångerna med kristet innehåll den viktigaste detaljen; att julen i sig inte har så mycket och göra med hur många julklappar man får, eller vilken gran som passar bäst i ens egna hus.”

Alltsammans handlar om att jorden har en frälsare, Jesus Kristus, som är världens ljus och tillika hopp. Sedan så antyder många av julsångerna med kristet innehåll att vi ska känna frid inför jul, men detta verkar dessvärre komma på skam omgående varenda år, eftersom vi rent ut sagt stressar ihjäl oss istället.

Om jag som avslutning ska försöka ge mig på en sammanfattning här, så blir det kanske mer som ett tydliggörande av det som redan har nämnts. Men personligen så anser jag att det inte går att poängtera detta allt för mycket, för vi bor i världens mest sekulariserade land, och detta har i sin tur gjort att den svenska befolkningen, i största allmänhet, har glömt bort det kristna budskapets mening i julsångerna, men också att man ska känna frid och god gemenskap under julen.

Detta kanske känns, som tidigare nämnts, en aning obekvämt för vissa. Men tyvärr så är sanningen inte alltid sockersöt, utan ibland känns det kanske mer som galla. Fast tänk ändå på dessa rader, nästa gång du kanske spelar ”Nu tändas tusen juleljus”, för det finns så många viktiga budskap i sångerna. Och låt samtidigt friden kommer in i ditt hjärta.

God Jul!

Martin Andersson, Åsarp

Annons
Annons
Annons
Annons