Annons

Makthavarna är skyddade och låter kriget i Ukraina fortsätta

Det framgår allt mer tydligt för alla att kriget drivs av Ryssland och USA/Nato på Ukrainas mark, skriver Arne Sjögren, Vänsterpartiet Ulricehamn, i sin insändare
insändare • Publicerad 11 maj 2023
Detta är en insändare i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Invånarna i Ukraina lider, och de ledande makthavarna över hela världen är skyddade från striderna, skriver Arne Sjögren, Vänsterpartiet. Bilden visar Volodymir Perekhzestenko som håller på att reparera sitt hus i Bucha i januari i år. Under de första veckorna av Rysslands invasion ägde intensiva strider rum i Bucha som ligger utanför Kiev.
Invånarna i Ukraina lider, och de ledande makthavarna över hela världen är skyddade från striderna, skriver Arne Sjögren, Vänsterpartiet. Bilden visar Volodymir Perekhzestenko som håller på att reparera sitt hus i Bucha i januari i år. Under de första veckorna av Rysslands invasion ägde intensiva strider rum i Bucha som ligger utanför Kiev.Foto: Ola Torkelsson / TT

Miljön måste räddas för att vi ska kunna överlämna en beboelig planet till nästa och kommande generationer. Det är alla överens om i miljökonferenser. Olika industriverksamheter, transporter och skogs- samt jordbruksmetoder är vanliga angreppspunkter, där vi kan förbättra situationen för miljön. Alla dessa områden är samtidigt något som gynnar mänskligheten. Problemet är således att vi på alla sätt måste arbeta för att förbättra metoderna så att vi kan leva i samklang med naturen.

De krig som pågår i världen är däremot helt emot mänskligheten och naturen. Krig är ett legaliserat massmord och en katastrof för naturen och all miljö. Ukraina bombade en oljedepå som innehöll 40 000 ton olja som brann upp. Och när gasledningen ifrån Ryssland sprängdes så måste dessa miljöbrott fördömas!

Annons

Det borde vara naturligt och av högsta prioritet att avsluta alla krig snarast möjligt. Alla krig avslutas vid förhandlingsbord. Varför fortsätter kriget i Ukraina? Det framgår allt mer tydligt för alla att kriget drivs av Ryssland och USA/Nato på Ukrainas mark. Vilka är det som får betala det högsta priset för kriget? Soldater på båda sidor dör i massomfattning och alla invånare i Ukraina lider av kriget.

De ekonomiska konsekvenserna med västvärldens blockad mot Ryssland drabbar oss alla i Europa med högre levnadsomkostnader. Befolkningen i Ryssland drabbas också av en försämrad ekonomi. Ledande politiker i EU och USA hävdar att kriget måste fortsätta därför att Ukraina ska kunna vinna kriget på slagfältet.

De ledande politikerna i EU, USA och Ryssland har en likhet: Ingen av dem kommer att deltaga i striderna vid fronten. Makthavarna är väl skyddade. Det är främst soldater från arbetarklassen som tvingas strida i fronten med livet som insats. De som verkligen vinner på en fred är de som tvingas strida i kriget.

Vem tjänar på kriget? Aktiekurserna inom vapenindustrin ökar rekordartat!

I tidningen Dagens Industri kunde man läsa att den svenska krigsindustrins makthavare ville att Sverige skulle gå med i NATO därför att de skulle kunna vara med och sälja vapensystem till NATO-anslutna länder. Strax därefter meddelade moderaternas ledare Ulf Kristersson att: ”Vinner vi valet så kommer vi att ansöka om att Sverige ska ingå i NATO.” I riksdagen fanns det inte majoritet för den linjen. S, SD, V och MP var klart emot en anslutning till krigsorganisationen NATO.

Under kuppliknande former ändrade ledningen för både S och SD sin inställning, vilket gjorde att riksdagen beslutade att lämna in en ansökan om att Sverige skulle anslutas till NATO. V och MP röstade emot en anslutning.

Nej till NATO. Ja till fred!

Arne Sjögren

Vänsterpartiet Ulricehamn

Annons
Annons
Annons
Annons