Annons

Lyssna till de professionella inom förskolan

Under den senaste tiden har vi sett exempel på beslut som påverkat förskolan mycket negativt, skriver Frida Abelson.
Insändare • Publicerad 2 mars 2021
Detta är en insändare i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Vi tror att förvaltningen behöver ta ett omtag och fråga sig vem förskolan egentligen är till för, påpekar Frida Abelson.Foto: NTB

Läget inom sektor lärande och särskilt inom verksamhetsområde förskola är just nu mycket bekymmersamt i Ulricehamns kommun. Vi i Lärarförbundet ser med oro på händelseutvecklingen inom verksamheten som nu sker.

Ulricehamn har länge haft en förskoleverksamhet att vara stolt över. Vi har många professionella och engagerade lärare och rektorer inom förskolan som inget hellre vill än att fortsätta förvalta och utveckla den verksamhet som vi under många år har byggt upp. Men under den senaste tiden har vi sett exempel på beslut som påverkat förskolan mycket negativt.

”Många som arbetar inom förskolan känner sig inte längre delaktiga i de processer som pågår.”
Annons

Vi har sett kompetenta och engagerade medarbetare lämna Ulricehamns kommuns förskoleverksamhet, och vi är bekymrade. Beslut och styrning har successivt centraliserats och vi upplever att de professionella med erfarenhet av förskolan inte längre hörsammas.

Många som arbetar inom förskolan känner sig inte längre delaktiga i de processer som pågår. Vi tror att förvaltningen behöver ta ett omtag och fråga sig vem förskolan egentligen är till för, vilka styrdokument som ligger till grund för utbildningen och vad kvalité i förskolan innebär.

Lärarförbundet bidrar gärna i denna diskussion, men då behöver vi också en förvaltning som lyssnar. Vi behöver lägga mindre tid på onödiga omorganisationer och centrala jippon, och istället lyssna på vad som efterfrågas och vad som i slutänden stärker kvalitén i våra förskolor.

Vi behöver bli fler med erfarenhet, kompetens och utbildning inom förskolan, inte färre. Kommunen behöver attrahera medarbetare att söka sig hit och vilja jobba kvar hos oss, inte söka sig härifrån.

Lärarförbundets lokala styrelse genom ordförande Frida Abelson

Annons
Annons
Annons
Annons