Annons

LRF: Vi måste köpa svenska livsmedel i dag för att ha mat i kris och krig

För att skapa lönsamhet och en robusthet på våra gårdar krävs det att konsumenter och offentlig sektor köper den svenska varan i fredstid, skriver Peter Nilsson, LRFs kommungrupp Ulricehamn.
insändare • Publicerad 13 februari 2024
Detta är en insändare i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Sverige är i dag självförsörjande på spannmål, socker och morötter. Vi har förutsättningar att öka produktionen av kött, mjölk, grönsaker, potatis och frukt, skriver Peter Nilsson, LRF.
Sverige är i dag självförsörjande på spannmål, socker och morötter. Vi har förutsättningar att öka produktionen av kött, mjölk, grönsaker, potatis och frukt, skriver Peter Nilsson, LRF.Foto: Carina Johansen

Kriskost, smaka på ordet? Smakar det torrt, saftigt, eller kanske underbart? Om man ska följa Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSBs råd för kriskost, föreslår de svamppasta, korvrulle med paprikamajjo och pasta med tomat och linssås. Kanske inte så tokigt, enkelt att förvara och tillaga och det funkar fint att slänga ihop på triangaköket.

Vi tycker att MSB har missat en viktig poäng. Hur kan landet Sverige bygga en långsiktig kriskost, ska vi nöja oss med korvkonserv och paprikamajjo?

Annons

Att en myndighet inte tittar på vilka förutsättningar vi har för livsmedelsproduktion i Sverige är en gåta. Sverige har förutsättningar för att odla och producera bra livsmedel, men för det behöver vi myndigheter som ser till helheten och tänker strategiskt.

”Vi tycker att MSB borde se över sina råd för kriskost och ta fram recept med svenska råvaror.”

Sverige är idag självförsörjande på spannmål, socker och morötter. Vi har förutsättningar att öka produktionen av kött, mjölk, grönsaker, potatis och frukt. För att detta ska bli verkligt krävs det lönsamhet. För att skapa lönsamhet och en robusthet på våra gårdar innebär det att konsumenter och offentlig sektor köper den svenska varan i fredstid för att få tillgång till den i kris eller krigstid. MSB borde verkligen fundera på vilket budskap de vill förmedla till svenska folket.

Vi tycker att MSB borde se över sina råd för kriskost och ta fram recept med svenska råvaror, vi har ett första tips. Vad sägs om en Bookmakertoast, bröd, ägg, kött, pepparrot och en egen slagen majjo från Sverige smaksatt med senap. Är det så att man vill ha något att dricka till kan man ju alltid slå till på ett glas med UHT-behandlad mjölk.

Kriskost är så mycket mer än påkomna recept på ett papper. Kriskost är något vi behöver tänka på varje dag så fort vi tar ett beslut om vad vi ska äta, för det vi väljer att konsumera i fredstid ger oss förutsättningar för att också konsumera dem i kris eller krigstid.

Peter Nilsson

LRFs kommungrupp Ulricehamn

Annons
Annons
Annons
Annons