Annons

LRF måste sluta hetsa mot vargen

Svar till Håkan Persson och Hans Gradén, LRF, UT 14/2.
Replik • Publicerad 2 mars 2021
Detta är en opinionstext i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Vargen har en viktig roll i det ekologiska systemet som toppredator, det är det enda djuret som effektivt kan begränsa vildsvinspopulationen, argumenterar skribenterna.
Vargen har en viktig roll i det ekologiska systemet som toppredator, det är det enda djuret som effektivt kan begränsa vildsvinspopulationen, argumenterar skribenterna.Foto: Yvonne Åsell / SvD / TT

Det är tråkigt att LRF fortsätter sin hetskampanj mot vargen baserad på fördomar och felaktiga fakta samtidigt som vargen breder ut sig och välkomnas i många andra länder i Europa

Vargen är ett synnerligen skyggt djur och utgör ingen fara för människor som vill utöva friluftsliv, som LRF försöker hävda. Det är debattörer som Håkan Persson och Hans Gradén som skapar en otrygghet genom att sprida felaktig information och skapa helt onödig hets mellan olika grupper i Sverige.

Annons

Vargen förökar sig inte som vildsvin. Predatorer har en unik förmåga att anpassa kullarna till tillgång på föda.

”Istället för att bedriva en skrämselkampanj borde LRF verka för samexistens med våra rovdjur.”

Stängsling är tvärt mot vad LRF anser en effektiv åtgärd för att skydda sina får. Svenska rovdjursföreningen har stängslat hundratals gårdar med framgångsrikt resultat. LRF hänvisar till 40 års erfarenhet av stängsling mot varg. Vän av ordning undrar då om LRF har stängslat i andra länder eftersom vargen först för 30 år sedan började etablera sig i Sverige efter att ha varit utrotad.

Gällande antalet vargar i Sverige så sällar sig LRF till dem som sprider felaktig information. Naturvårdsverket har på uppdrag av regeringen fastställt att minsta antalet vargar med invandring vart femte år är 300 i Sverige, inte högst 270. Eftersom det inte förekommer invandring i dag av varg så bör populationen väl överstiga 300. Som jämförelse så kan nämnas att det i Tyskland i dag beräknas finnas upp mot 1 500 vargar.

Vargen har en viktig roll i det ekologiska systemet som toppredator, det är det enda djuret som effektivt kan begränsa vildsvinspopulationen. Nya data från vissa revir i Sverige visar att de tar 30 procent vildsvin. Vi borde välkomna vargen som en hjälp att hålla efter vildsvinspopulationen, inte motverka den

Vidare så har riksdagen beslutat att vargen skall få finnas i hela Sverige och det är då beklagligt att en organisation som LRF motsätter sig ett demokratiskt beslut.

Det som med all tydlighet skiner igenom i LRF:s hetskampanj mot varg, likt gamla tiders häxprocesser, är en önskan att behålla jakten på klövvilt för sig själva. De vill undvika all konkurrens om viltet från varg och lodjur. En ålderdomlig syn på naturen där människan försöker sätta sig över naturen och styra den. Det är en metodik som genom åren har visat sig misslyckad när det gäller biologisk mångfald.

Istället för att bedriva en skrämselkampanj borde LRF verka för samexistens med våra rovdjur och tillsammans med Svenska rovdjursföreningen och andra föreningar hjälpa till med saklig information för att underlätta för sina medlemmar när det etableras nya revir i Sverige. Inte skrämma sina medlemmar.

Isabelle Wågstöm

Grim Ivarsson

Magnus Orrebrant

Annons

Håkan Fridner

Svenska rovdjursföreningen, Västra Götaland och Halland

Annons
Annons
Annons
Annons