Annons

Livet pausas i väntan på vård eller operation

Sjukskrivning, försämrad hälsa och tids- och energikrävande kontakter med vården präglar livet för de som väntar på vård eller operation, skriver Jan-Olof Sund och Roland Karlsson i sina uppdrag i Södra patientnämnden.
insändare • Publicerad 28 november 2023
Detta är en insändare i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Långa sjukskrivningar och social isolering präglar patienterns tillvaro i väntan på operation eller annan vård, skriver företrädare för Södra patientnämnden.
Långa sjukskrivningar och social isolering präglar patienterns tillvaro i väntan på operation eller annan vård, skriver företrädare för Södra patientnämnden.Foto: Lars Pehrson /SvD/TT

Långa sjukskrivningar, social isolering och försämrad fysisk och psykisk hälsa, präglar patienters tillvaro medan de väntar på operation eller annan vård, visar en ny rapport från Patientnämnderna. Rapporten bygger på 108 inkomna klagomål till Patientnämnden och visar också att patienter upplever att livet sätts på paus under väntetiden, vilket påverkar livskvaliteten negativt.

Patientnämndernas nya rapport “Väntan på vård” beskriver hur patienter har upplevt sin situation i väntan på operation och när information från vårdgivare om planeringen brustit. Oro och otrygghet gjorde att dessa patienter kände att de fick sina liv förkortade då de inte kunde delta i samhällets angelägenheter och uppgifter. Detta är inte acceptabelt för ett civiliserat samhälle.

Annons

De långa väntetiderna medförde inte bara lidande för de utsatta patienterna utan bidrog också till ökad vårdkonsumtion som påverkade vårdens redan ansträngda situation. Upprepade kontakter med vårdgivare upplevdes vara tids- och energikrävande för både patienter och vården. Att vänta på ett sjukintyg kan göra patienterna än mer sjuka. Väntan på vård ska inte vara på bekostnad av en ekonomisk utsatthet. Patienternas röster är viktiga eftersom de bidrar till kvalitetsutveckling av vården. Vi återkopplar kontinuerligt vårt arbete till verksamheterna genom både dialog och våra rapporter, vilket ger dem möjlighet att förbättra och utveckla sin verksamhet.

Jan-Olof Sundh
Jan-Olof SundhFoto: Pernilla Rudenwall

Jan-Olof Sundh,

Vänsterpartiet, ordförande Södra patientnämnden

budgetmöte, budget, centern Roland Karlsson och  Mikael Dahl samt Mikael Levander NU,
budgetmöte, budget, centern Roland Karlsson och Mikael Dahl samt Mikael Levander NU,Foto: Pernilla Rudenwall

Roland Karlsson,

Centerpartiet, vice ordförande Södra patientnämnden

Annons
Annons
Annons
Annons