Annons

Lena Moritz: Kreativa idéer och satsningar framåt skapar en attraktiv kommun

Om det som ska forma Ulricehamn framåt är inställningen att inget får förändras, så kan vi nog börja förbereda oss på ett stilla insomnade som attraktiv plats och kommun, skriver Ulricehamns kultur- och fritidschef Lena Moritz angående debatten om ett framtida kulturhus.
insändare • Publicerad 27 april 2024
Detta är en insändare i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Satsningen på Lassalyckan och världscupen är exempel på projekt som varit viktiga för Ulricehamns utveckling, skriver Lena Moritz. Bilden är från Världscupen på Lassalyckan 2017.
Satsningen på Lassalyckan och världscupen är exempel på projekt som varit viktiga för Ulricehamns utveckling, skriver Lena Moritz. Bilden är från Världscupen på Lassalyckan 2017.Foto: Pernilla Rudenwall

När man följer den debatt som just nu förs om nytt kulturhus i Ulricehamn är det en ganska nedslående bild av Ulricehamn och ulricehamnarna som målas upp. I alla fall om man jobbar som kultur- och fritidschef. Det känns som att parkeringsplatserna på Marknadsplatsen ställs mot ett kulturhus, och det är helt klart en övervikt av personer som säger sig förorda parkeringar framför ett kulturhus. De som tycker annorlunda hörs och syns inte alls. Kanske är det som så att det inte finns några röster för ett kulturhus i allmänhet, och ett på Marknadsplatsen i synnerhet, eller så har de rösterna gett upp. Det är synd.

Vad är det egentligen som kommer fortsätta utveckla Ulricehamn som stad och som kommun? I min värld är det inte bilar och parkeringar, utan människor och idéer. Jag jobbade inte i Ulricehamn när Lassalyckan planerades, men bodde här och minns att det fanns många negativa röster då också. Idag vet vi att detta är en av Ulricehamns usp:ar (unique selling point). Även Ulricaparken och utvecklingen av gamla järnvägsområdet var en lyckad satsning. Något som vi ska vara stolta över.

”Satsningen på ett kulturhus, tidigare nytt stadsbibliotek, kommer bli ett Lassalyckan för kulturen.”
Annons

I dessa två stora projekt har kommunen tillsammans med andra aktörer varit dragaren. Och det har varit modiga politiker och duktiga tjänstepersoner som varit viktiga för att förverkliga dem. Andra projekt som varit viktiga för Ulricehamns utveckling är till exempel U-port och satsningen på världscupen i skidor. Utöver dessa finns det naturligtvis fler exempel både i centralorten och på landsbygden som bidragit till kommunens utveckling. Det har varit kreativa och högt flygande idéer hos någon/några enskilda individer som satt Ulricehamn på kartan. Att sätta en stad och en kommun på kartan har blivit allt viktigare. Det är bland annat så man bygger en attraktiv kommun att bo i, flytta till, stanna kvar i och som man vill vara en del av.

Att konservera Ulricehamn så som det en gång varit kommer inte göra att fler vill flytta hit, eller se att detta är platsen där jag vill bo. Det är de kreativa idéerna och satsningarna framåt som skapar attraktivitet. I detta skapande är ett kulturhus jätteviktigt. Där kommer finnas plats för dessa idéer och satsningar, om inte så kommer det att bli en plattform som man kan utgå ifrån.

Jag har vid flera tillfällen sagt att satsningen på ett kulturhus, tidigare nytt stadsbibliotek, kommer bli ett Lassalyckan för kulturen. En plats där det kan skapas synergieffekter och god jordmån för kultur. Satsningen på Lassalyckan (idrott och sport) och Ulricaparken (lek och familjevänligt) har burit frukt, nu är det dags att fokusera på kulturen. I kulturhusprojektet har vi tagit stor hänsyn till barn och unga, och verkligen haft deras bästa för ögonen. Det är en sådan satsning som kommer att stärka Ulricehamn som en intressant plats och kommun för framtidens invånare, inte parkeringsplatser och bilar. Alla parkeringsplatser som försvinner från Marknadsplatsen ska dessutom ersättas med andra centrala parkeringsplatser, men av någon anledning verkar den informationen inte gå fram.

Om det som ska forma Ulricehamn framåt är inställningen att inget får förändras, så kan vi nog börja förbereda oss på ett stilla insomnade som attraktiv plats och kommun.

Lena Moritz, kultur- och fritidschef i Ulricehamns kommun.
Lena Moritz, kultur- och fritidschef i Ulricehamns kommun.Foto: Pernilla Rudenwall

Lena Moritz

Kultur- och fritidschef

Annons
Annons
Annons
Annons