Annons

Låt svenskarna folkomrösta om medlemskap i Nato

Låt svenskarna debattera och slutligen få avgöra frågan om ett Nato-medlemskap i en folkomröstning på valdagen, skriver signaturen Fredsivrare.
Insändare • Publicerad 26 april 2022
Detta är en opinionstext i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Låt frågan om Nato-medlemsskap avgöras i en folkomröstning, skriver signaturen Fredsivrare i sin insändare.Foto: HANS T DAHLSKOG

Socialdemokraternas beslut om att snabbutreda Nato och göra en ”dialog” med sina medlemmar för att kunna skicka en ansökan är fel. Stora beslut för ett land, som att gå med i EU eller Emu, eller att överge en hundraårig alliansfrihet behöver debatt och att folket får tycka till.

Det hela motiveras med att ryssarna står vid dörren och vi måste agera snabbt. Men detta stämmer inte: den ryska armén har kört fast i Ukraina, vilket är ett land där man har väldigt bra förutsättningar att vinna (rysstrogna milister kontrollerar delar av landet och det finns en del av befolkningen som stödjer invasionen, samt att man delar landgräns.)

”Det kan mycket väl bli ett ja till Nato i en folkomröstning. Men då har vi iallafall fått chansen till att diskutera och folkbilda om frågan. Det är detta som utmärker en demokrati, att viktiga beslut inte hastas igenom av en politisk elit.”
Annons

Att exempelvis Gotland skulle invaderas är bara troligt vid en större konflikt med Nato, det spelar således mindre roll om Sverige är med där eller inte. Nato är också en krigsallians vars medlemmar (USA och Turkiet inte minst) invaderat flera länder och lämnat hundratusentals döda efter sig.

Det kan mycket väl bli ett ja till Nato i en folkomröstning. Men då har vi iallafall fått chansen till att diskutera och folkbilda om frågan. Det är detta som utmärker en demokrati, att viktiga beslut inte hastas igenom av en politisk elit. Utlys en folkomröstning på valdagen den 11 september.

Fredsivrare

Annons
Annons
Annons
Annons