Annons

Låt sommaren inspirera till hållbara växtbaserade matvanor

Om vi äter växtbaserat kan vi minska vårt klimatavtryck, bevara naturområdena och främja den biologiska mångfalden, skriver Jonas Norberg.
Insändare • Publicerad 16 juni 2023
Detta är en insändare i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Låt sommaren bli en inspirationskälla till att utveckla hållbara, växtbaserade matvanor, skriver Jonas Norberg. Bilden visar pasta med rå tomatsås.
Låt sommaren bli en inspirationskälla till att utveckla hållbara, växtbaserade matvanor, skriver Jonas Norberg. Bilden visar pasta med rå tomatsås.Foto: Janerik Henriksson/TT

Sommarvärmen är här med besked, solen skiner över Ulricehamn och den härliga semestern börjar snart för de allra flesta. Det är ett perfekt tillfälle att börja äta växtbaserad mat och bidra till en hållbar framtid.

Vi står inför stora miljöutmaningar. Torka oroar många bönder i Sverige just nu och klimatförändringarna hotar matproduktionen i världen på lång sikt. Om vi äter växtbaserat kan vi minska vårt klimatavtryck, bevara naturområdena och främja den biologiska mångfalden.

”Vi står inför stora miljöutmaningar.”
Annons

Amazonas, som är jordens gröna lungor och ett hem för en stor andel av världens arter, huggs ner i snabb takt för att bli mark för boskap och odling av foder som exporteras till stora delar av världen, inklusive Sverige. Många vilda djur förlorar sina livsmiljöer och dör ut. I dag är, räknat i biomassa, bara fyra procent av däggdjuren i världen vilda. Resten, 96 procent, är människor och lantbruksdjur, enligt WWF. Det är en enormt allvarlig miljökris som pågår.

Låt sommaren bli en inspirationskälla till att utveckla hållbara, växtbaserade matvanor. Det är bra för dig, djuren och planeten.

Jonas Norberg

Annons
Annons
Annons
Annons