Annons

Låt rika fartsyndare betala mer i böter

En bottenrik person som får 3 000 kronor i böter tar väl boten med en axelryckning, skriver Rune Jakobsson.
Insändare • Publicerad 27 augusti 2020
Detta är en insändare i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Bjärred 2016-10-18Fortkörning Foto: Emil Langvad / TT / kod 9290
Bjärred 2016-10-18Fortkörning Foto: Emil Langvad / TT / kod 9290Foto: Emil Langvad/TT

Jag läser att det finns de som tycker att trafikbrott ska bestraffas hårdare då de regelvidriga utgör fara för andra människor. I flera år har vi hört fram på höstkanten att hastighetsöverträdelserna har minskat under året som gått, varvid polisen prioriterar att ta fast fler fartsyndare så att statistiken från tidigare år stämmer. Frågan är väl om det är viktigare att staten får in sina pengar, eller om vi ska måna om trafiksäkerheten?

”När ska Sverige börja sträva efter rättvisa?”

Och hur drabbar böterna olika personer? En bottenrik person som får 3 000 kronor i böter tar väl boten med en axelryckning, medan den som lever på marginalerna drabbas hårt. I Finland bötfälls man efter tillgångar, vilket gör att försyndelsen blir mer lika kännbar för syndaren.

Annons

Varför talas det inte om hur olika vi blir bestraffade då en pengasumma svider så olika? Ska vi komma tillrätta med trafiksyndare ska väl straffen svida lika mycket. Ja, det är väl mycket som kunde bli rättvisare i vårt samhälle. Det heter ju bland annat att vi har rätt till viss ersättning i olika situationer. Det gäller mest dem som kan alla regler och står på sig. Det är vår skyldighet att kunna alla regler, medan de blir upplysta i Danmark om vilka rättigheter de har i olika situationer. Vilket är mest rättvist? Och när ska Sverige börja sträva efter rättvisa?

Rune Jakobsson

Annons
Annons
Annons
Annons