Annons

Låt oss vara draglok när Sverige kommer på fötter

Vi uppmanar kommunerna i Sjuhärad att fortsätt investera för framtiden, ge oss förutsättningarna att vara dragloket som behövs när Sverige återstartar, skriver bland andra Anna Lönn Lundbäck, Byggföretagen i väst.
Debatt • Publicerad 28 november 2020
Detta är en opinionstext i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
I dessa kristider har Byggföretagen en uppmaning till kommuner och regionen: Fortsätt med era upphandlingar och investera för framtiden. Det har aldrig varit så viktigt för företag och jobb som nu, skriver Anna Lönn Lundbäck och Elisabeth Dahlgren.
I dessa kristider har Byggföretagen en uppmaning till kommuner och regionen: Fortsätt med era upphandlingar och investera för framtiden. Det har aldrig varit så viktigt för företag och jobb som nu, skriver Anna Lönn Lundbäck och Elisabeth Dahlgren.Foto: Jonas Ekströmer/TT

En ny pandemivåg sveper över landet och nyligen skärpte regeringen restriktionerna till de hårdaste i modern tid. Vi har levt i snart ett år med coronakrisen och den verkar inte mattas av på ett tag. Dess framfart och de restriktioner som vidtagits har inneburit svåra konsekvenser för hela näringslivet. Byggbranschen är en bransch av många. Vi har inte drabbats hårdast i första skedet, men orosmolnen blir allt mörkare.

Enbart våra medlemmar i Byggföretagen i Västra Götaland sysselsätter över 13 000 personer som bidrar med sin skatt till jobb för fler än 2 500 poliser och 2 400 sjuksköterskor, visar siffror vi tog fram förra året. I Sjuhärad finns närmare 3 000 anställda enbart i Byggföretagens medlemsföretag. Byggbranschen står för över elva procent av Sveriges BNP och bidrar till sysselsättning hos såväl underleverantörer, butiker som andra sidoverksamheter.

Annons

Antalet varsel i samhället ökar och pandemin påverkar företagen i hela Sverige. Många jobb är i fara – direkt eller indirekt. Framöver kommer det leda till minskade skatteintäkter till offentlig sektor.

”Det är människor bakom varje företag, som just nu kämpar för jobb och ekonomi.”

I dessa kristider har Byggföretagen en uppmaning till kommuner och regionen: Fortsätt med era upphandlingar och investera för framtiden. Det har aldrig varit så viktigt för företag och jobb som nu. Både små och stora byggföretag behöver överleva och behövs för att klara oss igenom krisen. Om det offentliga håller i för att hjälpa byggföretagen att överleva, bevara jobb och samtidigt bygga regionen för framtiden ger det byggbranschen förutsättningarna att vara det draglok som behövs när Sverige återstartar efter pandemin.

Vi har fått en förbättrad kommunikation med Ulricehamns kommun och behöver både upprätthålla intensifiera den. Utöver att föra en tät dialog med branschen och företagen är det nu även viktigt med respekt och förståelse för hur företagare påverkas av situationen. Det är människor bakom varje företag, som just nu kämpar för jobb och ekonomi.

Så vår önskan är att sätta tydligt fokus på det offentligas inköpsorganisationer. Öka medvetenheten om upphandlingens och den goda affärens betydelse för samhället. och försök med alla medel att ha en effektiv och transparent beslutsprocess som visar att vi vill åt samma håll – framåt. Det har aldrig varit så viktigt – och avgörande – som nu.

Anna Lönn Lundbäck, regionchef, Byggföretagen i väst

Elisabeth Dahlgren, ledamot, Byggföretagens branschutskott i Södra Älvsborg

Annons
Annons
Annons
Annons