Annons

Låt inte landsbygden förstöras av vindkraft

Är det så att vi människor, djur och natur i byarna i utkanten av kommunen inte är lika viktiga och kan ”offras” när det kommer till vindkraftverk, undrar signaturen Christine.
Insändare • Publicerad 22 maj 2021
Detta är en insändare i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Var finns all information om hur vi människor och djur påverkas av ihållande blinkande, svischande ljud och skuggan från vindkraftverkens propeller, frågar insändaren.
Var finns all information om hur vi människor och djur påverkas av ihållande blinkande, svischande ljud och skuggan från vindkraftverkens propeller, frågar insändaren.Foto: Lars Pehrson / SvD / TT

Vi bor i utkanten av Ulricehamns största socken, Kölingared, ett område som klassas som ”opåverkat och tyst område” och det skall visst vara ett fåtal områden i Sverige som får klassas som just ”tyst område”. Att det finns några sådana områden i Ulricehamns kommun och att vi får möjlighet att bo mitt i ett sådant är något man verkligen kan skryta med.

Många vänner och familjer upplever vår plats som vilsam, för alla sinnen. Skog, åkrar, vackra betesmarker, flera platser med milsvida utsikter och ett mycket rikt djurliv.

Annons

En stilla vårdag njuter vi av fantastiskt vacker fågelsång, den totala tystnaden en tidig morgon eller sen kväll är magisk och svår att beskriva, och man står ofta stilla i förundran över den stora, kolsvarta himlen med tusentals stjärnor.

Vi störs sällan av trafik, trots att vi har en landsväg nedanför gården, vi har inga blinkande butiksskyltar eller gatljus. Ja, de flesta förstår ju varför man vill bo så här.

Dock kan vi vid dimmiga kvällar faktiskt störas av ett ljussken som liksom en vit slöja slängs över himlen regelbundet. Detta fick vi snart klarhet över och det är från vindkraftverk (i Trädet?). Att det endast sker vid dimmiga kvällar kan vi leva med, trots att min migrän ofta triggas igång av just blinkande sken.

”Hur tänker man kring den unika natur och vackra historiska landsbygd vi har här?”

Men något jag nu känner en stor oro över är om vindkraftverk skulle etableras ännu närmare oss. Böne är en vacker grannby, och eventuella vindkraftverk där kommer mycket sannolikt att påverka oss i Kölingared. Måste vi flytta från vår plats då? En plats vi älskar, och valde att bo på på grund av det ostörda läget och den vackra, orörda naturen. En plats där vi drömmer om att våra barn och barnbarn skall fortsätta bruka marken och leva i ett med naturen.

Var står våra politiker och kommunen i detta? Var finns all information om hur vi människor och djur påverkas av ihållande blinkande, svischande ljud och skuggan från vindkraftverkens propeller? Eller en stor pelare med snurrande propellrar mitt i en annars vacker milsvid utsikt? Hur tänker man kring den unika natur och vackra historiska landsbygd vi har här? Var finns intresset för att faktiskt ha helt ostörda/oförstörda miljöer där vi alla kan finna vila och återhämtning?

Eller är det så att vi människor, djur och natur i byarna i utkanten av kommunen inte är lika viktiga och kan ”offras” när det kommer till vindkraftverk?

Snälla, tänk lite längre. Det är ju trots allt vi och våra djur som faktiskt ser till att det finns en biologisk mångfald med vackra öppna betesmarker och naturmiljöer att njuta av på när ”stadsborna” vill åka ut till landet för att vila sina sinnen.

Christine

Annons
Annons
Annons
Annons