Annons

Låt eleverna i Hössna fortsätta på Stenbock

Varför ska man flytta elever från något som fungerar och har gjort så i många år? Dessutom splittra syskon och försvåra för fritidsaktiviteter för barnen, skriver Hössna föräldraförening.
Insändare • Publicerad 2 februari 2021
Detta är en opinionstext i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
De flesta vårdnadshavare till elever från Hössna vill att barnen ska gå på Stenbocksskolan, påpekar föräldraföreningen.
De flesta vårdnadshavare till elever från Hössna vill att barnen ska gå på Stenbocksskolan, påpekar föräldraföreningen.Foto: Pernilla Rudenwall

Diskussionen kring hur man ska lösa frågan med skolan för kommunens högstadieelever har pågått i många år. Nu står vi inför att ett beslut måste tas snabbt för att lösa en akut situation, vilket riskerar att barnen kommer i kläm och därmed även vårdnadshavarna.

Föräldraföreningen har skickat in synpunkter, lösningsförslag och frågor till partierna för två månader sedan. Hittills har inget parti eller enskild politiker kommenterat eller svarat på detta. Vad är status nu?

Annons

Inför skolåret 21/22 är förslaget att eleverna som nu går i Hössna skola ska börja på Ätradalsskolan istället för, som det är nu, på Stenbockskolan. Klass 6 i Hössna har tolv elever och kommande sex år är det i snitt 16 elever per år.

Utifrån Klas Redins (S) inlägg så är det ultimata att en högstadieskola har 450 elever. I dag har Stenbock 580 elever. I detta läge så gör inte antalet elever från Hössna så stor skillnad. Vare sig nu eller de närmaste åren.

Varför ska man då flytta elever från något som fungerar och har gjort så i många år? Splittra syskon, försvåra för fritidsaktiviteter för barnen och även försvåra för föräldrarna. Hur kommer skolskjutsen att köras under två år tills alla i så fall går på Ätradalsskolan? Dubbelt? Vilka merkostnader kommer det att bli?

Denna fråga har varit uppe tidigare och då har Hössna skolas föräldraföreningen blivit lovad av barn- och utbildningschefen att Hössnaeleverna inte ska gå på Ätradalsskolan, utan på Stenbocksskolan även i framtiden.

”Sluta med pajkastningen och återkom med svar på våra tidigare frågor – vi vill ha besked.”

Vårdnadshavarna till alla elever på Hössna skola har fått uttala sig om vilken skola de önskar att sina barn ska gå i på högstadiet och även uttalat sig om varför de önskar det. 75 procent av vårdnadshavarna har svarat och fördelningen är:

• Stenbockskolan: 85 procent.

• Ätradalsskolan: 1 procent.

• Neutrala: 14 procent.

Anledningarna som uppgavs för valet av Stenbocksskolan var:

• Logistiska skäl – lättare att lämna och hämta.

Annons

• Barnens fritidsaktiviteter ligger i Ulricehamn och då kan barnen gå direkt.

• Närmare resväg. Hössna har stort upptagningsområde som sträcker sig från strax utanför Ulricehamn till länsgränsen mot Jönköping.

• Sexorna är redan inskolade på Stenbocksskolan.

• Turbulent på Ätradalskolan. Om man inte kan hantera nuvarande antal elever – hur ska man då klara av fler?

• Lättare att få kompetenta lärare. En större skola har fler lärare inom samma område, vilket kan göra att det täcks upp vid lärarfrånvaro – eleverna får bättre undervisning.

Anledningen som uppgavs för valet av Ätradalsskolan var:

• Mån om att skolor på landsbygden hålls öppna och levande.

Flest angivna orsaker till valet av Stenbocksskolan är att den är närmare samt närheten till fritidsaktiviteter. Här är två tunga bitar att ta hänsyn till – miljö och barnens hälsa.

Alla har vi ett gemensamt ansvar för att minska miljöpåverkan genom onödigt körande. För att barnen ska kunna fortsätta med sina fritidsaktiviteter måste vi tillgodose deras behov av närhet och transporter, för det är nu vi lägger grunden för ett hälsosamt liv.

I dag har eleverna upp till en timmes resväg med skolbuss, förutom den sträcka som eleven måste gå för att komma till hållplatsen. Att addera längre resväg är inte ett alternativ. Ulricehamns kommun satsar mycket på Lassalyckan. UIF med sina olika grenar av sporter finns på området och då ska väl alla ha möjlighet att ta del av aktiviteterna på ett smidigt sätt?

Annons

Föräldraföreningen förutsätter att politikerna tar våra synpunkter på allvar för att vi ska få en hållbar lösning. Barn- och utbildningschefen på kommunen har lovat oss tidigare – håll vad som lovats!

Sluta med pajkastningen och återkom med svar på våra tidigare frågor – vi vill ha besked. Samt att det tas ett väl genomtänkt beslut kring hur nya skolorna i Ulricehamn ska se ut för alla högstadieeleverna i kommunen för lång tid framöver. Och att arbetet kan påbörjas inom en mycket snar framtid. Kommunen har inte råd att dra ut på detta längre.

För att Ulricehamn ska fortsätta växa och vara en attraktiv stad och kommun krävs att man ser över även skolan och bygger för framtiden, inte bara gör en tillfällig lösning. Här gäller det att politikerna tar ansvar.

Enligt Lärarförbundets skolranking så rasar Ulricehamn från plats 158 år 2019 till plats 237 av 290 på ett år. Och kunskapsresultaten i Sverige har sjunkit de senaste decennierna. Var sjätte elev klarar inte grundskolan och var fjärde elev lämnar gymnasiet utan fullständiga betyg. Detta måste vända i dag – inte i morgon.

Dino Wildt, ordförande, Hössna föräldraförening

Annons
Annons
Annons
Annons