Annons

Låt bli att återstarta massturismen

Varför denna besatthet att få igång massturismen igen, frågar sig Torbjörn Vennström.
Insändare • Publicerad 29 juni 2021
Detta är en insändare i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Jag förstår att människor saknat att resa utomlands. Men ändå – i det läge som världen befinner sig i – kan vi tänka ett varv till, skriver Torbjörn Vennström.Foto: Håkon Mosvold Larsen

Coronakrisen har varit en djupgående och smärtsam upplevelse för i stort sett hela svenska folket. Nu avtar smittan, alltfler är vaccinerade, och vi börjar uppleva av smittoläget är under kontroll i västvärlden (om det inte vore för den där delta-varianten förstås).

EU och Sverige lägger ner ekonomiska resurser på att ta fram ett covid-pass. Varför då? Medierna börjar lägga ut löpmeter efter löpmeter på hur du kan resa säkert i sommar. Varför då?

”Coronakrisen har lett till att utsläppen minskat med sju procent under 2020.”
Annons

Varför denna besatthet att få igång massturismen igen? Att resebolag och flygbolag vill det är enkelt att begripa. Det är ju deras affärsidé. Men varför ska resten av samhället lägga ner massor av tid och resurser på att hjälpa till med det? Har vi inte viktigare saker att ta itu med nu i coronakrisens efterföljd?

Dessutom var det just det moderna massresandet/massflygandet som såg till att coronaviruset kunde bli en global pandemi på mindre än tre månaders tid. Vad lär vi oss av det?

Jag förstår att människor saknat att resa utomlands, flyga långt bort till värmen och det annorlunda. Vi hatar alla att bli fråntagna något som vi tycker är njutbart eller kul. Men ändå – i det läge som världen befinner sig i – kan vi tänka ett varv till?

Coronakrisen har lett till att utsläppen minskat med sju procent under 2020. Det är ungefär vad världen behöver minska utsläppen med varje år för att klara den andra, och större krisen. Klimatkrisen. Det har skett till ett högt pris, massvälten har ökat i fattiga länder, miljontals har blivit fattiga och arbetslösa. Det är de problemen vi måste ta tag i nu. Inte att öka massturismen igen.

Torbjörn Vennström

Annons
Annons
Annons
Annons