Annons

Lär dig klädvård och minska klimatbelastande överkonsumtion

Med enkla medel kan livslängden på klädesplagg förlängas. Om fler väljer att reparera och vårda sina kläder kan den klimatbelastande överkonsumtionen på Black Friday minska. Vi vill göra klädvård till det nya svarta, skriver Anders Hülse, vd för arbetsklädesföretaget Fristads.
insändare • Publicerad 6 december 2022
Detta är en opinionstext i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Lär dig vårda dina kläder och öka livslängden på plaggen, skriver Anders Hülse, vd för arbetsklädesföretaget Fristads.
Lär dig vårda dina kläder och öka livslängden på plaggen, skriver Anders Hülse, vd för arbetsklädesföretaget Fristads.Foto: Henrik Montgomery/TT

Fler än hälften av svenskarna planerade att handla i samband med Black Friday, enligt en ny rapport från Svensk Handel. Och då främst kläder och skor. Endast var tionde är helt säker på att inte handla under reahelgen. Den klart vanligaste orsaken är att man inte tyckte sig behöva något.

Klädindustrin står i dag för fyra till åtta procent av de totala klimatpåverkande utsläppen globalt, vilket kan jämföras med flygtrafik som står för mellan två och tre procent. De största utsläppen inom klädindustrin kommer från tillverkningen, och därför är en viktig klimatåtgärd att inte tillverka mer kläder än nödvändigt.

Annons

Vi i branschen kan bana väg genom att värna kvalitet. Slitstarka kläder håller längre. Funktionella plagg, som är både snygga och sköna att bära används mer.

Det ger förutsättningar för var och en att vårda sina kläder så att de håller länge. Nästan nio av tio svenskar säger också att de skulle sköta om sina kläder bättre om de visste att det gör skillnad för miljön, enligt en konsumentundersökning från Naturvårdsverket.

Följande enkla tips gör det lättare för fler att bevara uppskattade plagg.

1. Ta bort grov smuts

Borsta eller torka bort lös smuts och grus innan kläderna tvättas, för att undvika att smutsen skadar kläderna i tvättmaskinen.

2. Knäpp och dra upp

Stäng dragkedjor, knäpp knappar och fäst kardborrband innan tvätt. Då minskar risken för att de slits av eller fastnar i och skadar andra plagg i tvättmaskinen.

”Byt ut slitna dragkedjor och sy fast eller ersätt lösa knappar.”

3. Välj skonsamma tvättmedel

Milda och biologiskt nedbrytbara tvättmedel utan blekmedel eller andra starka kemikalier är mer skonsamma mot såväl plaggen som mot naturen.

4. Ta snabbt hand om fettfläckar

Annons

Tvätta plagget så snart som möjligt efter att det smutsats ner med fett och olja så fläckarna inte "gror in" i materialet.

5. Laga i stället för att slänga

Byt ut slitna dragkedjor och sy fast eller ersätt lösa knappar. De flesta kemtvättar erbjuder enklare skrädderitjänster.

Genom att förlänga livslängden på redan ägda och uppskattade plagg hoppas vi att fler kan känna att de inte behöver något nytt vid årets upplaga av Black Friday. Varför inte ägna tiden som hade gått till shopping åt att ge extra kärlek åt favoriterna i garderoben? På (det uteblivna) köpet gynnas dessutom hushållsekonomin.

Låt klädvård bli det nya svarta!

Anders Hülse

Fristads

Annons
Annons
Annons
Annons