Annons

Kvinnor drabbas hårdast när fler äldre skiljer sig

En skilsmässa senare i livet kan få betydande ekonomiska konsekvenser, särskilt för kvinnor, skriver insändarskribenterna.
Insändare • Publicerad 2 januari 2024
Detta är en insändare i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
I Västra Götaland har antalet skilsmässor i åldrarna 60-79 år fördubblats sedan 2000.
I Västra Götaland har antalet skilsmässor i åldrarna 60-79 år fördubblats sedan 2000.Foto: Janerik Henriksson/TT

Döden är inte längre den främsta orsaken till att vi skiljs åt – idag blir fler svenskar ensamma efter skilsmässor. I Västra Götaland har antalet skilsmässor i åldrarna 60-79 år fördubblats sedan 2000. En skilsmässa senare i livet kan leda till mycket gott, men också få betydande ekonomiska konsekvenser. Och det är kvinnorna som drabbas värst. Detta beror dels på att kvinnor har en lägre pension, men också på att männen oftare står som ägare till bostaden, fritidshuset och bilen.

”37 procent av svenska kvinnor nämner just rädslan att inte få ekonomin att gå ihop som ett stort hinder för att kunna separera.”

Ett gift par som köpte sin första villa i Västra Götaland 1981 har haft en stor värdeökning på sitt boende. En genomsnittsvilla är idag värd ungefär tolv gånger så mycket som när den köptes, vilket motsvarar en genomsnittlig vinst på ungefär 3,7 miljoner kronor. Vid en bodelning tillfaller hälften av huset kvinnan, men hon har sämre möjligheter än sin man att behålla huset eftersom hon som regel har en lägre pension. Ett utökat bolån är dessvärre förbehållet den som har en högre månadsinkomst och helst en längre förväntad återstående livslängd.

Annons

När ett utökat bolån inte är en gångbar väg framåt finns kapitalfrigöringskrediter. Den som äger sitt hem kan på så sätt få tillgång till det värde hemmet representerar. Men kvinnor som äger sina hem är i minoritet. I riket som helhet äger män nämligen mer än dubbelt så mycket som kvinnor – oavsett om det gäller fastigheter, skog, mark, företag eller aktier. Samtidigt ger föräldraledighet, VAB och lägre inkomster oundvikligen till lägre pensioner vilket minskar möjligheterna för kvinnor att spara och investera för framtiden.

I rapporten ”Ägande i nöd och lust”, framtagen av tankesmedjan Ownershift, kan man läsa att 37 procent av svenska kvinnor nämner just rädslan att inte få ekonomin att gå ihop som ett stort hinder för att kunna separera från sin partner. Motsvarande siffra bland männen är endast 18 procent. Dessa kvinnor sitter med andra ord fast i sina äktenskap av nöd, inte lust.

Att äldre kvinnor försätts i ett utsatt ekonomiskt läge när deras äktenskap tar slut är en stor orättvisa. Även en frånskild kvinna borde kunna förvänta sig en ekonomiskt trygg ålderdom.

Sandra Lilienberg, chef 60plusbanken

Charlotte Ljung, VD och grundare Endbright

Annons
Annons
Annons
Annons