Annons

Kränkande dekaler säger mest om den som satte upp dem

Lennart Ekegren noterar kränkande dekaler om en person på en papperskorg i Ulricehamn.
Publicerad 19 april 2022
Detta är en opinionstext i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Lennart Ekegren har noterat kränkande dekaler i Ulricehamn vars innehåll kan vara straffbara. ”Förtal, lynchlust och mobbing är mycket obehagliga och oönskade sidor i mänskliga relationer”, skriver han i sin insändare
Lennart Ekegren har noterat kränkande dekaler i Ulricehamn vars innehåll kan vara straffbara. ”Förtal, lynchlust och mobbing är mycket obehagliga och oönskade sidor i mänskliga relationer”, skriver han i sin insändareFoto: Henrik Montgomery/TT

Häromdagen när jag gick utmed strandpromenaden föll min blick på en kommunal papperskorg.

Den var dekorerad med ett flertal identiska dekaler. Ett foto med namn angivet. Flera fritt svävande obehagliga påståenden om personen. Moraliskt förfall, oönskad politisk hemvist och kriminalitet. Avsikten att skada anseendet var tydlig.

”Kritiska inlägg i samhällsdebatten bör skrivas under med namn. Dels för trovärdighet, men också för att kunna bemötas eller stödjas. Särskilt viktigt i fall som detta. Några påståendena förefaller nämligen klart och allvarligt strida emot lag och är i så fall straffbara.”
Annons

Varför? Vad vill man uppnå?

Jag vet intet om den berörda personen, utöver utbildning och yrke. Mitt inlägg handlar snarare om den som satt upp dekalerna.

Förtal, lynchlust och mobbing är mycket obehagliga och oönskade sidor i mänskliga relationer.

Kritiska inlägg i samhällsdebatten bör skrivas under med namn. Dels för trovärdighet, men också för att kunna bemötas eller stödjas. Särskilt viktigt i fall som detta. Några påståendena förefaller nämligen klart och allvarligt strida emot lag och är i så fall straffbara.

Avslutningsvis kräver jag att kommunen håller rent även på papperskorgarnas utsidor. Det vore gott för oss som vill glädjas åt ljusets återkomst.

Lennart Ekegren

Annons
Annons
Annons
Annons