Annons

Kör säkert – så får fler invånare i Västra Götaland fira jul och nyår med sina kära

Förra året dog åtta personer i jultrafiken. En risktagande körstil med farliga omkörningar och hastigheter som inte anpassats till vinterväglaget ligger bakom många av olyckorna. Det skriver Mattias Svedberg på statliga väg- och infrastrukturföretaget Svevia.
Insändare • Publicerad 16 december 2021
Detta är en opinionstext i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Tänk på att vägen också är arbetsplats för de som kör plogbil eller arbetar med vägarbeten, skriver Mattias Svedberg, Svevia. Här en bild från väg 46.
Tänk på att vägen också är arbetsplats för de som kör plogbil eller arbetar med vägarbeten, skriver Mattias Svedberg, Svevia. Här en bild från väg 46.Foto: Pernilla Rudenwall Petrie

Julen, och därmed en av årets mest intensiva trafikhelger, står för dörren. Många invånare i Västra Götaland reser längre än vanligt i bil och inte sällan kan väglaget vara utmanande med snö, is och halka. Förra året omkom tragiskt nog åtta personer och 849 skadades i trafiken under jul- och nyårshelgerna i hela landet.

Drygt varannan invånare i Västra Götaland, 52 procent, upplever att människor agerar mer aggressivt när de kör bil, visar en ny Sifoundersökning gjord på uppdrag av Svevia. Var femte bilförare, 20 procent, bryter dessutom medvetet mot lagar och regler i trafiken och riskerar därmed att skada och döda både sig själva och medtrafikanter. Det är förare som har en aggressiv körstil, med farliga omkörningar, korta avstånd till bilen framför samt högre hastighet än vad både lag och väglag tillåter.

”För oss på Svevia är aggressiva förare ett arbetsmiljöproblem. En vårdslös attityd i trafiken innebär en direkt fara för alla som arbetar med att hålla vintervägarna säkra och framkomliga.”
Annons

För oss på Svevia är aggressiva förare ett arbetsmiljöproblem. En vårdslös attityd i trafiken innebär en direkt fara för alla som arbetar med att hålla vintervägarna säkra och framkomliga. Var femte invånare i Västra Götaland, 21 procent, uppger dessutom att de inte ens tänker på att vägen är en arbetsplats för exempelvis snöröjare och halkbekämpare när de är ute i trafiken.

Vi vill därför skicka med tre råd till alla som ska ut och köra under helgerna:

1. Anpassa hastigheten

Även om vi som arbetar med att hålla vägarna säkra och framkomliga gör vårt bästa för att minska risken för exempelvis halka och vattenplaning behöver du anpassa farten efter underlaget och ibland och sänka farten mer än hastighetsbegränsningen.

2. Respektera vägarbetare

Plogbilar, saltbilar och andra arbetsfordon är förarens arbetsplats. Ha tålamod, även om det kan upplevas stressande att ligga bakom i lägre hastighet än du hade tänkt dig – vägarbetaren släpper fram dig så snart det finns möjlighet.

3. Håll avstånd

Ligg inte precis bakom andra fordon. Vid 90 kilometer i timmen kommer du 25 meter på en sekund. Håll minst tre sekunders avstånd till fordonet framför dig.

Vi önskar alla invånare i Västra Götaland en riktigt god jul och ett gott nytt år, utan onödiga tillbud i trafiken. Stressa inte. Vi som arbetar med att hålla vägarna farbara gör allt vi kan för att hålla dem säkra och framkomliga och vi vill be dig göra det du kan. Om alla vi som kör bil under helgerna tillsammans hjälps åt med att köra mer säkert får fler fira jul och nyår med sina nära och kära.

Mattias Svedberg, arbetschef på Svevia i Västra Götaland

Annons
Annons
Annons
Annons