Annons

Kör inte över invånarna om skolornas framtid

Kanske var det en av orsakerna till att man bosatte sig utanför stan, mindre skolor och att det faktiskt finns en mindre högstadieskola tillgänglig på närmare håll, framhåller skribenterna.
Insändare • Publicerad 16 januari 2021
Detta är en insändare i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Lärandet ska bli bättre om alla går i större skolor inne i stan, sägs det. Är inte det lite att trycka ner pedagogerna som kämpar med våra elever på mindre skolor, frågar sig skribenterna.
Lärandet ska bli bättre om alla går i större skolor inne i stan, sägs det. Är inte det lite att trycka ner pedagogerna som kämpar med våra elever på mindre skolor, frågar sig skribenterna.Foto: Pernilla Rudenwall

Så var det dags igen, nu vill vissa politiska partier åter igen lägga ner Ätradalsskolan i Timmele och bygga nya skolor i Ulricehamn.

Tidigare var det diskussion om en stor skola för drygt tusen elever, nu vill de bygga två nya skolor för cirka 550 elever per skola med möjlighet till utbyggnad. Alltså nästan samma sak, men två skolor istället för en stor skola. Men deras åsikt är densamma, att lägga ner högstadieskolan i Timmele och låt alla ungdomar i kommunen få gå inne i Ulricehamn.

”Är det likvärdigt när vissa elever får tillbringa flera timmar på en skolskjuts och därmed får mindre fritid?”
Annons

Detta betyder i praktiken att många fler elever får åka skolskjuts och att vissa elever får ännu längre skoldagar.

Det pratas om att skolan ska vara likvärdigt för alla, men är det likvärdigt när vissa elever får tillbringa flera timmar på en skolskjuts och därmed får mindre fritid? Eller är det lite "skyll er själva-mentalitet” som gäller bara för att vi har bosatt oss utanför city? Kanske var det en av orsakerna till att man bosatte sig utanför stan, mindre skolor och att det faktiskt finns en mindre högstadieskola tillgänglig på närmare håll.

Lärandet ska bli bättre om alla går i större skolor inne i stan, sägs det. Är inte det lite att trycka ner pedagogerna som kämpar med våra elever på mindre skolor?

Har dessutom dessa politiker frågat oss utanför stan vad vi tycker? Det har nog de flesta av oss missat i så fall. Därför finns nu en namninsamling, dels på nätet men också i vissa butiker (som är neutrala i frågan) som man kan skriva på. På Facebook finns även en grupp där man är välkommen att föra diskussion, där brukar faktiskt vissa politiker svara ibland.

Det finns mycket att tycka och diskutera om utifall större skolor är bättre än mindre. Kom dessutom ihåg att detta berör även ungdomarna inne i stan också, inte enbart de som bor utanför stadskärnan.

Vi vill ha kvar högstadieskolan i Timmele i någon form. Så politiker i Ulricehamns kommun, ta och lyssna på vad folket säger denna gång!

Vi vill ha en högstadieskola i Timmele, Charlotte, Anna, Victor, Lena

Annons
Annons
Annons
Annons