Annons

Kontrollera gärna i vilket land ditt senaste billiga plagg är tillverkat i

Insändarskribenten berättar om tiden då textilproduktionen började att flytta utanför Sveriges gränser.
insändare • Publicerad 23 april 2024
Detta är en insändare i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Jag glömmer aldrig när chefen kom hem från en ”studieresa” i Spanien och Portugal, skriver insändarskribenten. Man hade gjort upp med en tillverkare i Spanien, att där skulle tillverkas en trikåkollektion till en kostnad av under 2.50 kronor i timman. Bilden visar arbete i en syfabrik i Stockholm 1978.
Jag glömmer aldrig när chefen kom hem från en ”studieresa” i Spanien och Portugal, skriver insändarskribenten. Man hade gjort upp med en tillverkare i Spanien, att där skulle tillverkas en trikåkollektion till en kostnad av under 2.50 kronor i timman. Bilden visar arbete i en syfabrik i Stockholm 1978.Foto: SvD/TT

Läste artikeln om billiga kläder tillverkade i Asien. Vi som var med på 1970-, -80 och -90-talen inom konfektion är inte ett dugg förvånade!

Jag jobbade i ett av Sveriges mest kända och mest moderna konfektionsföretag på den tiden. Glömmer aldrig när chefen kom hem från en ”studieresa” i Spanien och Portugal. Det var några företagare som var väldigt ”nyfiket” intresserade av ”billigare” tillverkning i ett europeiskt land. Eftersom jag var facklig företrädare i företaget fick vi i styrelsen veta först…

Annons

Man hade gjort upp med en tillverkare i Spanien, att där skulle tillverkas en trikåkollektion till en kostnad av under 2.50 kronor i timman. (Vi tittade på varandra i fackets styrelse, och undrade om chefen förstod vad detta betydde.) Så blev det i alla fall. Men när kläderna kom till det svenska lagret så visade det sig att de inte höll måttet för företagets policy. Nästan samtliga plagg fick modifieras för att duga att representera företagets namn! Glömmer aldrig en avsynerskas ord när hon spottade ur sig kommentarer som inte lämpar sig för att tryckas! Den kollektionen är vi snart bara ett fåtal kvar som minns, tyvärr!

”Men när kläderna kom till det svenska lagret så visade det sig att de inte höll måttet för företagets policy.”

Företaget gick i graven 1990 tillsammans med två andra kända konfektionsföretag, ett i Svenljunga och ett i Växjö. Ägaren till företagsgruppen gjorde sig ”omaket” att anlända med helikopter för att meddela konkursen. Pengarna för de vackra kläderna vi en gång tillverkat hamnade i nån suspekt bank långt bort. Hoppas att någon kollade upp hur det gick till egentligen. Kläderna fanns att köpa hos ”Galne Gunnar” för en struntsumma. Det sved i hjärtat hos oss som varit med under företagens glansperiod. Tidigare var det ett familjeföretag, som bevakade sina intressen. Det såldes till penning-galna ägare utan känsla för sina duktiga yrkesarbetare, som gör rätt för sig och med stolthet! Ägare som stod ute på lagret och rynkade på näsan åt klassiska kläder, i fantastiska kvaliteter som vi är många som saknar idag. Några plagg dyker upp som vintage numera! Några finns kvar i våra garderober och första-proverna skänktes till Textilmuseet.

De sista ägarna var bara intresserade av att lägga vantarna på allt som kunde ge pengar i egna fickor. Undrar om dom skulle våga se sina tidigare arbetare och tjänstemän i ögonen utan att skämmas?

Läs gärna i vilket land ditt senaste billiga plagg är tillverkat i! Det står oftast på många språk och med så liten text, så det inte ens går att läsa utan förstoringsglas.

En stolt välutbildad pensionär som aldrig skämts över mitt yrke

Annons
Annons
Annons
Annons