Annons

Kommunfullmäktige måste säga ja till vindkraft i Marbäck

Klimatkrisen och elkrisen visar att vi behöver vindkraft vare sig vi vill eller inte, skriver David Gardell i sin insändare efter nyheten om att det finns planer på åtta vindkraftverk utanför Marbäck.
Insändare • Publicerad 3 januari 2023
Detta är en opinionstext i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Vindkraften behövs för att göra den nödvändiga omställningen till ett ekologiskt hållbart samhälle, skriver David Gardell i sin insändare.
Vindkraften behövs för att göra den nödvändiga omställningen till ett ekologiskt hållbart samhälle, skriver David Gardell i sin insändare.Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Elektrifiering är alla partiers viktigaste strategi för att uppnå klimatmålen. Det råder dessutom samstämmighet kring att kortare tillståndsprocesser är nödvändigt för att elektrifiering ska kunna genomföras. Jag anser därför att kommunfullmäktige måste föregå med gott exempel och inte lägga in veto mot vindkraftsparken i Marbäck.

Klimatkrisen och elkrisen visar att vi behöver vindkraft vare sig vi vill eller inte. Den behövs för att få hushållens ekonomi att gå runt och för att göra den absolut nödvändiga omställningen till ett ekologiskt hållbart samhälle. Att lokala markägare kan bidra till omställningen och dessutom tjäna en slant tycker jag är toppen.

”Att lokala markägare kan bidra till omställningen och dessutom tjäna en slant tycker jag är toppen.”
Annons

Förvisso är vindkraft ett ingrepp i naturen och det kan vara störande för lokalbefolkningen. Dessa problem borde dock lösas mellan Eolus Vind, lokalbefolkningen och tillståndsmyndigheten. De ska inte detaljstyras av politiker som inte har med saken att göra.

Med det sagt hoppas jag att partierna håller vad de lovat och inte sätter käpparna i hjulen för elektrifiering och kortare tillståndsprocesser. Ekologiskt hållbart samhälle och lägre elpriser är för viktigt för det.

David Gardell

Annons
Annons
Annons
Annons