Annons

Kommunens vision bara floskler för oss som får vindkraftverk nära hemmen

Hur kommunens politiker fortsatt kommer att agera i frågan kring vindkraft i Marbäck kommer väga tungt i hur vi röstar nästa gång, skriver Föreningen Nej till vindkraft i vår närmiljö i sin insändare.
insändare • Publicerad 18 juni 2024 • Uppdaterad 19 juni 2024
Detta är en insändare i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Vi har redan tre verk söderut. Ska vi ”stängas in” av ytterligare åtta mycket högre verk? undrar Föreningen Nej till vindkraft i vår närmiljö.
Vi har redan tre verk söderut. Ska vi ”stängas in” av ytterligare åtta mycket högre verk? undrar Föreningen Nej till vindkraft i vår närmiljö.Foto: Lars Näslund

Vi har försökt att informera våra politiker om vilka problem som blir följden av vindkraftsetablering nära boende.

Ni som har varit med och beslutat om vindkraftparken utanför Marbäck bor sannolikt inte i närheten så att ni kommer att störas av ljud, högintensivt ljus nattetid, skuggor, reflexer och sedan därtill ”betala” för eländet genom att våra fastigheters värde minskar radikalt.

Annons

Vi har redan tre verk söderut. Ska vi ”stängas in” av ytterligare åtta mycket högre verk? Det blir inte lätt att ta sig ut i naturen.

”Politiker! Det är på tiden att ni redogör för hur ni ska lösa de faktiska problem som finns!”

I Ulricehamn kommuns vision kan man läsa följande: I vår kommun finns de öppna landskapen, sjöarna och naturen. Det är en plats för lugn och en hållbar livsstil, för aktiviteter, återhämtning och upplevelser.

Frågan är då om vi som enligt planen skulle hamna nära vindkraft inte räknas? Är vi som bor på landet mindre värda eftersom vår miljö kan offras? Den enda slutsatsen man kan dra är att denna vision bara är ”floskler” utan mening.

Vi har levt under föreställningen att Centerpartiet värnar om landsbygden och de som bor där. Så fel vi har haft! Nu är det inte bara Centerpartiet som utformat vindkraftsplanen. Flera partier har varit delaktiga.

Politiker! Det är på tiden att ni redogör för hur ni ska lösa de faktiska problem som finns!

Fråga 1: När det blåser finns det ett överskott av energi från vindkraften. När det inte blåser är det ett underskott. Hur ska lagringen av energi göras rent konkret?

Fråga 2: När det blåser finns det ett överskott av energi. Priset på el går ner. När det inte blåser finns det ett underskott. Priset går upp men ingen el kan levereras. Vilka företag kan klara av att få en lönsamhet med dessa spelregler?

Fråga 3: Tills stor del ägs vindkraftparkerna av utländska aktörer. Kina är en av de största ägarna. Tycker ni politiker att det är acceptabelt att främmande makt har kontrollen över vår svenska elproduktion?

Det finns ännu inte färdiga lösningar för att lagra energin. Vänta med utbyggnad tills det finns ett fungerande system.

Många vindkraftparker har en usel ekonomi och är konkursmässiga. Det kan innebära att dessa stora monster kan bli stående. I slutändan blir det kanske markägaren som tvingas bekosta nedmontering och återställande av marken.

Annons

En konflikt med till exempel Kina skulle kunna innebära att elförsörjningen stängs ner. Kommer denna ägare att ta ansvar för verken vid en konkurs? Troligtvis inte.

Sverige är verkligen illa ute vid en konflikt. Titta på gasledningarna från Ryssland till Tyskland. Där ångrar sig tyskarna att de var så lättlurade och litade på Putin. Samma sak kan hända i Sverige.

Ta ert förnuft till fånga politiker och utsätt oss inte för detta. Använd er vetorätt och säg nej.

PS. Hur ni agerar kommer att vara tungt vägande skäl för hur vi röstar i nästa kommunval.

Föreningen Nej till vindkraft i vår närmiljö

Annons
Annons
Annons
Annons