Annons

Kommunal: Årets julklapp borde vara arbetsskor till alla i vård, skola och omsorg

Dämpande skor minskar belstningsbesvär, skriver företrädare för fackförbundet Kommunal. Ändå är det inte en självklarhet inom många kvinnodominerade yrken. ”Vi uppmanar alla lokala politiker som inte redan gjort det att ta beslut om fria arbetsskor till medarbetare i vård, omsorg, förskola, fritids och skola”, skriver insändarskribenterna.
Insändare • Publicerad 22 december 2022
Detta är en opinionstext i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Kan löftet om en arbetssko bli årets julklapp?
Kan löftet om en arbetssko bli årets julklapp?Foto: Per Larsson / TT

På många håll i landet kunde Kommunal under valrörelsen glädjas åt vallöften från Socialdemokraterna om fria arbetsskor. Dåvarande statsminister Magdalena Andersson signalerade också att arbetsskor var en prioritet, vilket landade i ett regeringsuppdrag till Arbetsmiljöverket att redogöra för hur belastningsskador i rygg, höfter och knän kan förebyggas genom arbetsutrustning, bland annat ändamålsenliga skor.

Men det är nu tydligt att vi behöver påminna om vad det var vi ville. För även om tiderna är tuffa så går det här inte bortse ifrån. Särskilt inte eftersom den rapport som Arbetsmiljöverket presenterade delvis står långt ifrån den verklighet som medlemmarna i Kommunal upplever. Myndigheten vill inte föreslå ett regelverk som stärker rätten till arbetsskor – trots vetenskapliga bevis på att dämpande skor minskar belastningsbesvär.

”Fria arbetsskor ska inte vara en fåfäng dröm.”
Annons

I stället lyfter de fram åtgärder som att byta ut hårda golv mot sviktande underlag. Hur skulle det gå till för alla dem som arbetar i hemtjänsten, personlig assistans eller hushållsnära tjänster? Och barnskötare som arbetar utomhus stora delar av dagen? En extra stor besvikelse är det att myndigheten förordar att rätten till arbetsskor regleras i kollektivavtal. Ska medlemmarna betala med sitt eget löneutrymme för något som är en total självklarhet på mansdominerade arbetsplatser?

Allt för mycket tid har gått förlorad. Det vi ville var att säkra rätten till en god arbetsmiljö för medlemmar på arbetsplatser där man står och går mycket. Kämpar lokalt gör vi redan.

Vi uppmanar alla lokala politiker som inte redan gjort det att ta beslut om fria arbetsskor till medarbetare i vård, omsorg, förskola, fritids och skola. Fria arbetsskor ska inte vara en fåfäng dröm.

Malin Ragnegård

Förbundsordförande Kommunal

Anna Ross Leü

Ordförande Kommunal Vänerväst

Therese Brunbäck

Ordförande Kommunal Ulricehamn-Kind

Annons
Annons
Annons
Annons