Annons

Kom i håg Hédi Frieds varning; Jag har sett denna början förut

Signaturen ”Minns” vill påminna samtiden om Hédi Frieds erfarenheter och slutsatser efter att ha upplevt nazismen och förintelselägren i Auschwitz och Bergen-Belsen.
insändare • Publicerad 28 november 2022
Detta är en opinionstext i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Hédi Fried överlevde förintelselägren Auschwitz och Bergen-Belsen.
Hédi Fried överlevde förintelselägren Auschwitz och Bergen-Belsen.

Hédi Fried, författare, psykolog och överlevare av Förintelsen i Auschwitz och Bergen-Belsen, har gått ur tiden vid 98 års ålder. Hon beskrevs som ”en unik röst i Sverige” av Peter Wolodarski på Dagens Nyheter i Stockholm. En kvinna med närmast unikt mod, kan man nog också tillägga. Som 93-åring stod hon upp mot nazism, under ett möte för NMR i Ludvika, som förlagts till just 1 maj. ”Jag har sett denna början förut” sade hon då.

Under senare delen av sitt liv kom hon att verka för att berätta främst för barn och ungdomar om sina egna upplevelser från nazisternas förintelse av judar i Europa. Hon kom också att i en rad böcker berätta om denna del av sitt liv, där hon förlorade båda sina föräldrar som avled, på väg till, eller i Auschwitz.

”Alla som stödde nationalisterna hade nog inte tänkt sig att deras röster på ett nationalistiskt parti skulle sluta i massutvisningar och sist folkmord.”
Annons

I Hédi Frieds hemstad var det ungerska nationalister under Döme Szjtojay som organiserade förintelsen av judar, romer och homosexuella. Den fortsattes senare, efter oktober 1944 av den fascistiska Pilkorsrörelsen. Man kan undra om de som i val 1939 röstade fram Pilkorsrörelsen till näst största parti, i ungerska parlamentet, hade tänkt sig detta. Den största delen av ungrarna, som röstade på nationalisterna, tänkte nog inte att det skulle komma att leda till cirka 500 000 ungerska judars och romers död.

Vägen var inte spikrak till diktatur och inskränkandet av vissa ungrares rättigheter. Tre lagar som inskränkte judars rättigheter togs men 1941 avslog ungerska parlamentet en sådan lag för romer. Alla som stödde nationalisterna hade nog inte tänkt sig att deras röster på ett nationalistiskt parti skulle sluta i massutvisningar och sist folkmord, av människor som plötsligt inte skulle anses vara ”ungerska”.

Hédi Fried sade vid NMRs möte i Ludvika 2018: ”Jag har sett denna början förut”. Kanske hade hon den ungerska utvecklingen i åtanke. Berömt är hennes möte med nuvarande statsminister Ulf Kristersson 2018, där Ulf Kristersson enligt uppgift lovade henne att aldrig, aldrig gå med på något samröre med Sverigedemokraterna. Ett löfte som tyvärr bröts med besked. Efteråt reagerade Hedi Fried med besvikelse, ”Så naiva. Vargen byter sin päls men inte sina vanor. Det borde han också förstå.” sade hon enligt Expressen.

Sverigedemokraterna bekänner sig till nationalismen som ideologi. När partiet startade, var det en direkt utlöpare av den rasistiska rörelsen Bevara Sverige Svenskt och en av dess grundargestalter var en svensk SS-man som tjänstgjort under Adolf Hitler i Berlin. De flesta i den nuvarande partiledningen gick med i partiet när det var ett nynazistiskt parti. En fråga som inte ställdes i partiledarutfrågningen, var vad som lockade Jimmie Åkesson att gå med i ett sådant parti. Björn Söder svarade på samma fråga ”Jag hade inget val”.

I Sverige i början av 1990-talet fanns det andra val än att gå med i ett nynazistiskt parti. Det finns andra val än att rösta på Sverigedemokraterna idag. Den nynazistiska bakgrunden gör SD unikt i Europeisk politik. Så unikt att Liberalerna hotas av uteslutning ur sin partigrupp i EU-parlamentet, för sitt samarbete med SD. I Europas stora tidningar uttrycker man chock över att ett nynazistiskt parti blivit Sveriges näst största.

Detta hade knappast varit möjligt om inte så många inom regeringspartierna, men även inom S, legitimerat deras åsikter. Tidö-avtalet visar att SD numera dikterar Sveriges politik. Alla vi som värnar demokrati och alla människors lika värde måste nu stå upp.

Minns

Annons
Annons
Annons
Annons