Annons

Kloka beslut kan lyfta rekorddeppiga hushåll och företag i Sjuhärad

Företrädare för Svenskt Näringsliv vill se strukturreformer på arbetsmarknaden och i energipolitiken för att skapa bästa möjliga förutsättningar för de lokala företagen, skriver de i sin debattartikel.
debatt • Publicerad 31 december 2022
Detta är en opinionstext i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Nu sänker även näringslivet i Sjuhärad sina prognoser för försäljning, investeringar och anställningar, skriver Svenskt Näringsliv i sin debattartikel.
Nu sänker även näringslivet i Sjuhärad sina prognoser för försäljning, investeringar och anställningar, skriver Svenskt Näringsliv i sin debattartikel.Foto: Vegard, Grøtt

Hushållen pressas av kraftiga prisökningar och konsumtionen viker. Mycket har blivit dyrare. Bensinen, elräkningen och matkassen känns rejält i plånboken. Samtidigt stiger kostnader och energipriser för många företag i Sjuhärad. Det är sedan tidigare känt att hushållen är rekorddeppiga. Nu sänker även näringslivet i Sjuhärad sina prognoser för försäljning, investeringar och anställningar.

Under coronapandemin stod näringslivet i Sjuhärad starkare än i övriga delar av Sverige. Stora delar av industrin, e-handeln och byggsektorn har haft goda år trots en skakig omvärld. Nu sjunker dock de lokala företagens förväntningar snabbt. Inte minst i de branscher som påverkas av att hushållen drar in på konsumtionen.

Annons

Vi på Svenskt Näringsliv undersöker löpande konjunkturutvecklingen bland våra medlemsföretag. Resultatet för årets fjärde kvartal är pessimistiskt. Företagen i Sjuhärad ser nu mörkt på framtiden när det gäller försäljningsvolym, investeringar och anställningsplaner.

”Under coronapandemin stod näringslivet i Sjuhärad starkare än i övriga delar av Sverige.”

Nästan 3 av 10 av företag i Sjuhärad räknar med en lägre försäljningsvolym nästa år och prognoserna kring investeringar störtdyker. Allt fler företag räknar nu med att bli färre anställda under nästa år. Varslen har ökat och många avvaktar med sina investeringar. Det finns en stor osäkerhet om vart allt ska ta vägen.

Både hushåll och företag i Sjuhärad kommer att få leva med en hög prisnivå en tid framöver, men ökningstakten, det vill säga inflationen, kan minska kraftigt nästa år. Att i nuläget försöka kompensera för inflationen riskerar att kasta Sverige in i en löne- och prisspiral med än högre räntor. Det tjänar ingen på.

Det finns dock finns ljusglimtar i ekonomin. Trycket i leverantörskedjorna har börjat minska och vissa råvarupriser har börjat vända nedåt. Det finns förutsättningar för en snabb nedgång i inflationen och därmed för avtagande räntehöjningar.

Allt är inte nattsvart – det finns goda förutsättningar om vi fattar kloka och ansvarsfulla beslut. Nu krävs därför strukturreformer på arbetsmarknaden och i energipolitiken för att skapa bästa möjliga förutsättningar för våra lokala företag. Kloka beslut idag kan ge de både hushållen och näringslivet i Sjuhärad skäl att på sikt se ljusare på framtiden.

Anton Oskarsson

Områdesansvarig Sjuhärad

Rudolf Antoni

Regionchef Västra Götaland

Svenskt Näringsliv

Annons
Annons
Annons
Annons