Annons

Debatt/KD: Samhället sviker dem med störst hjälpbehov

När Lagen om stöd och service för funktionshindrade, LSS, infördes 1994 skulle handikappade personer (som de då kallades) med hjälp av personlig assistans kunna flytta från institutioner till eget boende, eller bo kvar hemma hos föräldrarna så länge de var barn.
Publicerad 1 september 2018
Detta är en opinionstext i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Utan personlig assistans tvingas barn att flytta hemifrån till institutioner, skriver Cristina Bernevång (KD).
Utan personlig assistans tvingas barn att flytta hemifrån till institutioner, skriver Cristina Bernevång (KD).Foto: Gorm Kallestad/TT

Det var en frihetsreform som sedan dess inneburit att många människor kunnat och kan leva sina liv utifrån sina villkor och möjligheter.

Men de senaste åren har det skett en kraftig försämring. Av besparingsskäl har många människor blivit av med tidigare beviljad personlig assistans respektive blir nekade när de/föräldrarna ansöker om stöd.

Annons

Regeringen har visserligen sagt att besparingskravet är borttaget, men samtidigt anger de att kostnaden inte ska/får stiga från nuvarande nivå, det vill säga den nivå som nåtts efter flera års nedskärningar. Det innebär alltså fortsatt stora besparingar i förhållande till behoven.

Kristdemokraterna anser att detta är en helt felaktig utveckling. Partiet och många enskilda kristdemokrater, till exempel David Lega (kommunalråd i Göteborg) och Emma Henriksson (ordförande i riksdagens Socialutskott) har på olika sätt agerat kraftfullt mot denna nedrustning.

LSS måste återupprättas. Alla med stora funktionsnedsättningar ska kunna leva ett värdigt liv med goda levnadsvillkor.

Enligt SVT Nyheters granskning, som kom den här veckan, är det nu flera kommuner som bygger nya boenden för funktionsnedsatta barn som inte får eller som förlorat rätten till personlig assistans dygnet runt, trots att de har stora behov av aktiv hjälp.

Särskilda boenden. De som verkligen skulle behöva detta, de får det inte. Se alla äldre som känner starka behov av och vill flytta till särskilt boende, men som nekas av det övergripande mantrat att ”Alla ska bo kvar hemma så länge det bara är möjligt, med punktinsatser av hemtjänst!”.

Eller se de psykiskt sjuka vuxna, som ska klara sig i egna boenden, trots total brist på egen kapacitet. Istället får de då flytta in hos sina barn, eller sina åldriga föräldrar. För dem behövs verkligen institutionslösningar av moderna mått och snitt.

Institutioner för barn. Utan personlig assistans tvingas barn att flytta hemifrån till institutioner. De barnboenden som idag byggs eller planeras byggas i Sverige på grund av att barnen förlorat sin rätt till personlig assistans kommer att bli en förödande tvångsåtgärd för familjerna.

Det kan låta dramatiskt, men tänk dig själv. Din treåring ska från och med i morgon bo på ett vikarietätt barnboende bestående av andra multisjuka barn där flera har till exempel grava svårigheter att andas själva. Där ord som "Vi ska se över våra rutiner" går före familjens skräddarsydda kunskap om sitt barn och sin situation.

Vem är frivilligt hemma i åratal, med vaknätter, slemsug och sondmatning? Jo, föräldrar. Vare sig de orkar eller ej. De älskar sina barn och gör allt för dem. De ska inte tvingas till familjesplittring genom att barnen måste flyttas till särskilda barnboenden utan ska få den personliga assistans som barnen behöver. Det handlar inte bara om att barn, föräldrar och syskon ska överleva – de ska kunna leva!

Cristina Bernevång (KD).
Cristina Bernevång (KD).Foto: Pernilla Rudenwall

Dessa nedskärningar drabbar inte bara barn och föräldrar utan även vuxna som kunnat flytta till eget boende med stöd av personlig assistans, men som även de tvingas flytta till gruppboende när de blir av med assistansen.

Annons

I veckan presenterade Stefan Löfven att Socialdemokraterna vill satsa på en extra veckas ledighet för föräldrar med barn och unga 4-16 år. Hade det funnits någon heder borde han och Socialdemokraterna istället prioriterat alla dem som just till följd av regeringens politik drabbats av nedskärningar inom LSS.

Kristdemokraterna säger därför:

- återupprätta LSS, för både barn och vuxna.

- andning och sondmatning är naturligtvis grundläggande behov.

- ta bort besparingskravet helt, det är behoven som ska styra.

Cristina Bernevång (KD)

gruppledare Kristdemokraterna Ulricehamn

1:a namn till kommunfullmäktige

Annons
Annons
Annons
Annons