Annons

KD i Ulricehamn: Vätgas gör oss inte mer fossilberoende

”Vad ska vi göra en iskall mörk vintermorgon, utan minsta vind?” frågar sig Kristdemokraterna i Ulricehamn i debatten om vätgas med Miljöpartiet.
Insändare • Publicerad 8 september 2022
Detta är en opinionstext i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Vi vill sätta Ulricehamn på kartan som en kommun med visioner, och nytänkande, med innovation och kreativitet som lockar nyföretagande”, skriver Kristdemokraterna i Ulricehamn.
”Vi vill sätta Ulricehamn på kartan som en kommun med visioner, och nytänkande, med innovation och kreativitet som lockar nyföretagande”, skriver Kristdemokraterna i Ulricehamn.Foto: Pontus Lundahl/TT

MP vädjar till oss i KD i en insändare att släppa tanken på en satsning i Ulricehamn på förnybar energi genom vätgas. Samtidigt påbörjas mycket stora satsningar i Sverige på fossilfritt stål och fossilfri betong som helt bygger på användning av vätgas, man bygger redan stora bergrum för att lagra denna vätgas.

Det är sant att majoriteten av den vätgas som produceras i Europa idag kommer från naturgas, och det är osäkert om den CO2 som bildas alltid förhindras att nå atmosfären (men svenska företag är involverade i patenterade metoder för detta). Alternativet är att utnyttja till exempel sol- och vindenergi för att via elektrolys producera vätgas, med fördelen att man lagrar den energi som ibland finns i överskott, för att använda den vid andra tider eller på andra platser. Mariestads kommun, som blev inbjudna till klimattoppmötet COP26 i Glasgow i november förra året, arbetar med realistiska lösningar för att kombinera dessa tekniker, och har redan en tankstation för vätgas vid E20, och satsar också på elproduktion. Det är sant att lagring av stora mängder vätgas kräver extra säkerhet, men detta kan lösas med rätt ventilation.

”Det finns givetvis problem vi skall lösa på vägen, men med hjälp av goda samarbeten blir riskerna mindre.”
Annons

MP hänvisar till en artikel i Nature Climate Change om så kallade e-fuels, som bland annat inbegriper vätgas, men också metan och metanol, och syntetiska kolväten framställda med hjälp av elektrolys och syntes av kolväte, och där man räknar produktion på ett ställe och användning på ett annat, med långa transporter mellan kontinenterna, vilket inte gäller för lokalproducerad vätgas. Problemet vi har är ju att den vind- och solproducerade elenergin måste lagras, helst lokalt. Omvandlingen till el ger en förlust, men nu kommer flera biltillverkare med fordon som drivs direkt med ren vätgas.

Vi inom KD ser också en viktig effekt av samverkan med de kunskapscentra som finns vid Chalmers i Göteborg, högskolorna i Borås och Jönköping, men också internationellt. Vi vill sätta Ulricehamn på kartan som en kommun med visioner, och nytänkande, med innovation och kreativitet som lockar nyföretagande. Det finns givetvis problem vi skall lösa på vägen, men med hjälp av goda samarbeten blir riskerna mindre.

MP avslutar med att vätgas som energibärare kan göra oss ännu mer fossilberoende, vilket faller på sin egen orimlighet. Men man kan också fråga MP: Ni avråder oss från att använda kärnkraft, fossila energikällor, till och med från att använda grön vätgas. Så frågan blir, vad ska vi göra en iskall mörk vintermorgon, utan minsta vind? Var skall energin komma ifrån – är MPs förslag att vi går i ide och drar en gammal filt över oss, istället för att med blicken mot framtiden skapa en krisberedskap och fungerande energiförsörjning?

Kristdemokraterna i Ulricehamn

Annons
Annons
Annons
Annons