Annons

KD: Höjda patientavgifter slår hårdast mot ensamstående föräldrar

Den disponibla inkomsten har sjunkit mest för ensamstående föräldrar. Det är usel tajming att i ett sådant läge höja patientavgifterna, skriver företrädare för Kristdemokraterna i regionen.
insändare • Publicerad 7 mars 2024
Detta är en insändare i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Om underskotten fortsätter att öka kommer inga patientavgifter i världen att lösa de nuvarande ekonomiska problemen. Vi kristdemokrater yrkade avslag till höjda patientavgifter i regionfullmäktige, skriver företrädare för Kristdemokraterna i sin insändare.
Om underskotten fortsätter att öka kommer inga patientavgifter i världen att lösa de nuvarande ekonomiska problemen. Vi kristdemokrater yrkade avslag till höjda patientavgifter i regionfullmäktige, skriver företrädare för Kristdemokraterna i sin insändare.Foto: Gorm, Kallestad

Höjda patientavgifter som främst drabbar låginkomsttagare. Det blir nu verklighet i Västra Götalandsregionen (VGR) genom den rödgröna regionledningen (S, V och MP).

Den 14 februari släppte Statistiska Centralbyrån ett pressmeddelande. Där konstateras att hushållens disponibla inkomster har sjunkit i alla kommuner på grund av inflationen. Mest har de minskat för ensamstående föräldrar med barn i åldrarna 0 till 19 år. Mellan 2021 och 2022 föll köpkraften för just denna grupp med 4,3 procent och den negativa utvecklingen fortsatte 2023.

”Några liknande avgiftshöjningar för patienterna har tidigare aldrig skett i regionens historia.”
Annons

Månaden innan offentliggjordes en undersökning som gjorts på uppdrag av Finansinspektionen och Folkhälsomyndigheten. I den framgår att var tredje svensk under de senaste tolv månaderna haft svårt att betala löpande utgifter.

Att i ett sådant läge höja patientavgifterna är fel och slår hårdast mot dem med de lägsta inkomsterna. ”Tajmingen” är således usel. Men det är vad Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet drev igenom vid det senaste sammanträdet i regionfullmäktige.

Regionens ekonomiska utmaningar vältras över på patienterna. Räknat i procent höjs avgiften med 100 procent för ett besök på vald vårdcentral, från 100 till 200 kronor. Detsamma gäller vid besök inom Vårdval Rehab, oavsett yrkeskategori. Ett besök på akuten höjs med 25 procent från 300 kronor till 400 kronor. Tanken med höjningarna är att inbringa minst 100 miljoner kronor. Beräkningar visar på att intäkterna kan komma nå 150 miljoner kronor eller mer. Några liknande avgiftshöjningar för patienterna har tidigare aldrig skett i regionens historia.

Vi får vara väldigt tacksamma för att andra aktörer i samhället inte har höjt priserna i samma takt som den rödgröna ledningen gjort. I opposition lät det väldigt annorlunda. Skulle några avgifter ändras så var det nedåt. Nu gör de alltså tvärtom. Ett sådant agerande ökar politikerföraktet!

VGR befinner sig i en kostnadskris. Det, tillsammans med en rödgrön ledning som inte orkar prioritera, pressar regionens ekonomi hårt. Därför måste krafttag tas och prioriteringar göras för att få ned underskotten. Om underskotten fortsätter att öka kommer inga patientavgifter i världen att lösa de nuvarande ekonomiska problemen. Vi kristdemokrater yrkade avslag till höjda patientavgifter i regionfullmäktige. Vi gjorde det för att inte pressa redan hårt pressade grupper i samhället ännu hårdare. Den rödgröna ledningen visade tyvärr inte samma hänsyn.

Stefan Svensson (KD)
Stefan Svensson (KD)Foto: Peter Wahlström

Stefan Svensson (KD)

Regionråd

Pernilla Wendesten (KD)
Pernilla Wendesten (KD)Foto: Peter Wahlström

Pernilla Wendesten (KD)

Regionrådsersättare

Annons
Annons
Annons
Annons