Annons

Kärnkraft säkrar elförsörjningen för Tranemos invånare och industrier

Tranemos invånare och industrier behöver en säker elförsörjning. Därför säger Moderaterna i Tranemo ja till den nya generationens kärnkraft.
debatt • Publicerad 28 december 2021
Detta är en opinionstext i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Den nya generationens kärnkraft, men också satsningar på vind-, sol- och vattenenergi ställer sig Moderaterna i Tranemo sig bakom. Bilden är från Ringhals.
Den nya generationens kärnkraft, men också satsningar på vind-, sol- och vattenenergi ställer sig Moderaterna i Tranemo sig bakom. Bilden är från Ringhals.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Strax före jul drabbas södra Sverige av skyhöga elpriser, den tid på året då det går extra mycket elenergi.

Det slår hårt mot gemene mans plånbok då en kilowatt kostar sex kronor, det borde ingen blunda för.

Annons

Den egna elräkningen blir dyrare, priset på livsmedel stiger för att ta två väldigt konkreta exempel.

I princip kan priset på det mesta komma att stiga då vi är väldigt beroende av just el.

Det gräver alltså djupa hål i våra plånböcker, även för oss ”här nere i söder”.

På sikt, kanske alltför snart, kan det även påverka våra jobb, det är bara att titta på den industri vi har alldeles runt omkring våra husknutar.

Industrin som är motorn som i sin tur levererar förutsättningarna för vår välfärd, är definitivt i behov av en säker, ren och billig el.

Men precis som inledningsvis, det är du och jag också. Ingen vill ju egentligen leva osäkert, speciellt inte med något som faktiskt går att påverka.

”På sikt, kanske alltför snart, kan det även påverka våra jobb, det är bara att titta på den industri vi har alldeles runt omkring våra husknutar.”

Nuvarande läge i Sverige borde faktiskt förena, kanske även väcka någon som ryckts med i alltför naiva tankegångar, dessutom är det inte ”någon annan” som ska göra det jobbet, det är faktiskt vi.

För att ge alla och envar i Sverige en hjälpande hand har därför vi Moderater föreslagit att elskatten ska slopas för hushållen under januari och februari, årets säkerligen kallaste månader.

Det är ingen långsiktig lösning, men det är solidaritet på riktigt, det är att värna Sveriges folk när det kniper.

Långsiktigt innebär det att vi måste se till hur vi lever idag och vill leva i framtiden. Vi är och vill bli mer beroende av just elen som energikälla, då måste också energipolitiken ändras.

Annons

Elen ska finnas där när vi behöver den. Varje kraftslag har sina egna för- och nackdelar och kan inte ställas mot varandra. Det är mixen som ger en robust och hållbar energiförsörjning.

Det ena utesluter alltså inte det andra, vi moderater säger ja till den nya generationens kärnkraft för att vi är övertygade om att den energikällan behövs i vårt land, men vi säger också ja till utveckling och förbättring av andra energislag, exempelvis vattenkraft, vindkraft och solceller.

Men vi måste våga tag i Sveriges problem nu, lyfta blicken och göra förändringar.

Sverige och alla vi som bor i Tranemo kommun behöver en stabil elförsörjning, det är vi värda!

Moderaterna i Tranemo kommun

Annons
Annons
Annons
Annons