Jumboplats nästa för skolan i Ulricehamn?

Det krävs en skolpolitik i kommunen som leder framåt och inte, som i dag, uppenbarligen leder bakåt, skriver Ingemar Basth.
Insändare • Publicerad 17 november 2020
Detta är en opinionstext i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
I dag krävs verkligen den där nya politiken som Nya Ulricehamn så ivrigt pratat om, för skolan är en av kommunens viktigaste verksamheter, skriver Ingemar Basth.
I dag krävs verkligen den där nya politiken som Nya Ulricehamn så ivrigt pratat om, för skolan är en av kommunens viktigaste verksamheter, skriver Ingemar Basth.Foto: Henrik Montgomery/TT

I UT den 10 november så presenterades Lärarförbundets senaste undersökning om hur skolresultaten i kommunen ser ut och hur skolan mår. Det var ingen rolig läsning. Ett "race to the bottom" är minst sagt milt uttryckt hur man kan beskriva resultatet.

Jag kommer ihåg då ett av de nu styrande partierna, Nya Ulricehamn, bröstade upp sig innan de tog plats i styret. I radions P4 i mars 2014 sa man att man var missnöjda med den gamla politiken och nu kommer det nya. Satsa på skolan på var en av deviserna. Fortsätter satsningarna på samma sätt kan man verkligen undra var nästa undersökning hamnar. Från plats 237 till jumboplatsen?

”Hade man verkligen inte en aning om dessa resultat innan undersökningen kom?”

I dag krävs verkligen den där nya politiken som Nya Ulricehamn så ivrigt pratat om, för skolan är en av kommunens viktigaste verksamheter. Eller var det inte riktigt så enkelt? Man kan ju nu inte liksom skylla på någon annan då man själv har makten.

I min värld hade man omedelbart satt sig ner och högprioriterat just skolan samt snabbt analyserat var problemen är och åtgärdat detta. Hade man verkligen inte en aning om dessa resultat innan undersökningen kom? Man har ju faktiskt styrt i två år nu. Skillnaden mellan att sitta på bänken och skrika mot att ta ansvar för sin politik är faktiskt rätt stor. Det krävs i alla fall en skolpolitik i kommunen som leder framåt inte, som i dag, uppenbarligen leder bakåt.

Ingemar Basth (MP)