Annons

Jägarförbundet: Tramsiga och felaktiga påhopp om vargjakten

Kerstin von Seth blandar felaktiga uppgifter med felaktiga siffror och får ihop häpnadsväckande konspirationsteorier, skriver Magnus Kelldén, ordförande Jägareförbundet Södra Älvsborg, i en replik på förra veckans insändare om vargjakt.
Insändare • Publicerad 14 januari 2023
Detta är en opinionstext i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Den beslutade jakten kommer inte äventyra vargens framtid i Sverige. Den kommer på sin höjd stoppa tillväxten av stammen, skriver Magnus Kelldén, ordförande i Jägareförbundet Södra Älvsborg.
Den beslutade jakten kommer inte äventyra vargens framtid i Sverige. Den kommer på sin höjd stoppa tillväxten av stammen, skriver Magnus Kelldén, ordförande i Jägareförbundet Södra Älvsborg.Foto: Junge, Heiko

Svar till debattinlägg från Kerstin von Seth med rubriken ”Jägarlobby står bakom beslut om vargjakt” i UT den 5 januari.

Debattartiklar ska innehålla puls, vassa repliker och känslor. Men Kerstin von Seths debattartikel går långt utanför alla rimliga gränser. Hon blandar felaktiga uppgifter med felaktiga siffror och får ihop häpnadsväckande konspirationsteorier. Det finns ingen möjlighet att bemöta alla påstående från henne. Redan i inledningen uppvisar hon bristande kunskaper i matematik. En avskjutning av 75 vargar i en stam på 460 djur blir inte en fjärdedel utan 16 procent. Men frågan är om fakta spelar någon roll för vilka åsikter som Kerstin von Seth företräder. Hon verkar ha bestämt sig att vara emot all form av vargjakt.

”Men det finns faktiskt en gräns för när påhoppen blir till dumheter. Sverige är en rättsstat och inte en bananrepublik.”
Annons

Hon går så långt att hon ifrågasätter Förvaltningsrättens oberoende och menar att Svenska Jägareförbundet – en ideell förening – har möjlighet att styra domstolens beslut. Detta är hårresande. Att Kerstin von Seth är emot vargjakt har jag inga som helst problem med. Varje person måste få tycka vad man vill och driva sin tes. Men det finns faktiskt en gräns för när påhoppen blir till dumheter. Sverige är en rättsstat och inte en bananrepublik.

Den svenska riksdagen har tagit beslut om vilken vargstam vi ska ha i landet, utifrån gällande regler och utifrån forskarunderlag. Länsstyrelserna fattar därefter beslut om vargjakt, som i sin tur baseras på fakta och varginventeringar. Jag kan lugna Kerstin von Seth om att inga forskare, myndigheter eller politiker kommer att utrota vargarna från Sverige. Tvärtom har dessa i uppgift att säkerställa att vargen även i framtiden har en gynnsam bevarandestatus.

Den beslutade jakten kommer inte äventyra vargens framtid i Sverige. Den kommer på sin höjd stoppa tillväxten av stammen. Vi i Svenska Jägareförbundet välkomnar detta. Vi vill nämligen att vargförvaltningen tar större hänsyn till de som måste leva med vargen. Vi är glada att en stor majoritet av riksdagen inser vilka problem vargen för med sig. En tilldelning på 75 vargar var nödvändig om samhället på sikt ska nå den storlek på vargstammen som riksdagen har beslutat om.

Magnus Kelldén

Ordförande Jägareförbundet Södra Älvsborg

Annons
Annons
Annons
Annons