Annons

Jag häpnar över ministerns uttalande om arbetslösa

Stig Persson kallar arbetsmarknadsminister Johan Pehrsons (L) twittrande om arbetslösa för respektlöst.
insändare • Publicerad 4 maj 2023
Detta är en insändare i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L) åker under våren runt på en prao-turné i Sverige. Här har han bakat en capricciosa på en pizzeria i Västerås.
Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L) åker under våren runt på en prao-turné i Sverige. Här har han bakat en capricciosa på en pizzeria i Västerås.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Arbetsmarknadsminister Johan Pehrson, tillika liberal partiledare, har twittrat följande: ”Inga SJ-tåg mellan Skåne och Göteborg i sommar. Det är helt sjukt faktiskt. Hundratusentals arbetslösa. Ändå går inte tågen på grund av lokförarbrist. Med regeringens politik kommer det inte vara lika fett att vara arbetslös. Bidragsreform. Utbildningslinje. Arbetslinje. Punkt”

Det visade sig att till den ena lokförarutbildningen hade 1 500 personer sökt till 36 utbildningsplatser och 750 personer hade sökt till 30 platser på den andra utbildningen. Det skulle heller inte vara lika ”fett” att vara arbetslös med den nya regeringen utan han förespråkade en bidragsreform. Han är arbetsmarknadsminister och borde väl veta att arbetslöshetskassan är en försäkring och inte ett bidrag. Om man har svårt att försörja sig själv eller familjen, om man har en sådan, på sin lön, vilket många har i dessa tider, så är det väl än svårare om man som arbetslös och endast får ut 80 procent i arbetslöshetsersättning av lönen, dock dessutom upp till ett visst tak.

”De arbetsovilliga som jag träffat på har kanske utgjort en handfull personer.”
Annons

Jag har under många år arbetat som arbetsförmedlare och mött tusentals arbetslösa. De arbetsovilliga som jag träffat på har kanske utgjort en handfull personer. Få människor blir väl så lättade och glada, som en arbetslös person, som gått arbetslös länge och till slut erhåller ett arbete. Jag fick lära mig att näst efter nära anhörigs död och skilsmässa så kommer arbetslöshet på tredje plats när det gäller livskris. Jag kunde inte drömma om att en arbetsmarknadsminister, tillika liberal partiledare, kunde genom sitt uttalande uttrycka sig så respektlöst mot arbetslösa. Jag häpnar!

Arbetslöshet måste med kraft bekämpas!

Stig Persson

Annons
Annons
Annons
Annons