Annons

Insändare: Matfrågan måste upp på den politiska agendan

I dessa valtider diskuteras ett otal olika frågor. Men det finns två, som kommer fram bara som antydningar. Dessa är maten och vattnet.
Publicerad 16 augusti 2018
Detta är en insändare i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Andreas Hillergren

När den katastrofala situationen med den svåra torkan diskuteras den alltid ur bondens ekonomiska perspektiv. Man förhäver sig över att 1,2 miljarder skall bidra till bönders överlevnad. Men det är ju inte sant För det första blir det bara några hundralappar per djur. Behovet är oändligt mycket större. För det andra hjälper det inte med pengar. Det finns inte något foder att köpa. Torkan har ju drabbat hela vårt närområde. Därför måste matfrågan upp på högsta nivå i den politiska agendan. Det är alltså inta bara bondes ekonomi det gäller utan hela vår existens. Vi måste satsa på uthållig matproduktion i hela Sverige. Det går inte att vara så naiv att man tror att det bara är att gå till mataffären och handla mat för dagen. Det är inte ofta jag finner ordet katastrof så berättigat som nu. Svenska folket måste förstå att efter nyår har många av våra husdjur inget att äta och i förlängningen inte vi människor heller. Många tycker naturligtvis att jag tar i. Jag hoppas på en lösning men det förutsätter att alla ansvariga tar tag i problemet.

När det gäller vatten har jag många gånger undrat över varför vattnet måste ransoneras så fort det blir några månaders torka här. Vi är cirka 10 miljoner invånare i hela landet. Vi tar Paris som exempel. Där bor hela svenska befolkningen på ett begränsat område. Hur löser de sin vattenförsörjning? Tranemo kommun har ca 12500 invånare och ändå måste vattenransonering införas. Det måste vara ett systemfel någonstans. Var förstår jag inte. Kan någon förklara detta för oss som inte förstår.

Annons

Kurt Aronsson

Nittorp

Annons
Annons
Annons
Annons