Annons

Inget tyder på att antalet elever kommer öka

Svar till Roland Karlsson (C), Mikael Levander (NU) och Mikael Dahl (C),  UT 28/1.
Replik • Publicerad 4 februari 2021
Detta är en opinionstext i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Inget tyder på att elevunderlaget i upptagningsområdet för Ätradalsskolan kommer att öka i en snabbare takt på 20 års sikt än i dag. Snarare tvärtom, skriver klas Redin.
Inget tyder på att elevunderlaget i upptagningsområdet för Ätradalsskolan kommer att öka i en snabbare takt på 20 års sikt än i dag. Snarare tvärtom, skriver klas Redin.Foto: Henrik Montgomery/TT

Det är den politiska minoriteten med Centerpartiet och Nya Ulricehamn som styr kommunen denna mandatperioden och har därmed huvudansvaret för att högstadiefrågan har dragit ut på tiden. Det är särskilt angeläget för en minoritet med 17 mandat av 49 att söka stöd hos andra partier för sina förslag.

Med tanke på att politiken fick ta del av utredningen för över ett år sedan så är det märkligt att det dröjde ända till december 2020 innan det gick upp för minoriteten att det behövs föras politiska samtal. Socialdemokraterna har fortfarande inte blivit kontaktade för att föra sådana samtal.

”Vårt ställningstagande bygger på fakta här och nu och har ingenting med en vilja att centralisera att göra.”
Annons

Det finns ingenting i de befolkningsprognoser som politiken har fått ta del av som tyder på att elevunderlaget i upptagningsområdet för Ätradalsskolan kommer att öka i en snabbare takt på 20 års sikt än i dag. Snarare tvärtom.

De styrande partierna C och NU hänvisar till utpekade områden för framtida bostäder i Timmele i den översiktsplan som inte är beslutad än. Det är en lång väg att gå från översiktsplan till verkliga bostäder. Ett utpekande garanterar inte att det verkligen blir något byggande i framtiden.

Vårt ställningstagande bygger på fakta här och nu och har ingenting med en vilja att centralisera att göra.

Kommunen har ett behov av 1 100 utbildningsplatser för högstadiet på 20 års sikt. Vårt förslag med två nya skolor i kommunen placerade i centralorten med 550 elever per skola med möjlighet att bygga ut en av dem skulle täcka det behovet på ett bra sätt.

Klas Redin (S), biträdande oppositionsråd

Annons
Annons
Annons
Annons