Annons

Ingen ska göra sig rolig över utsatta människor på ett studentflak

Att en banderoll med orden ”Sprid och luder, Jonas bjuder” sätts upp på ett studentflak i Ulricehamn 2023 visar att vi har lång väg kvar att gå i frågan om sexuellt våld och våld i nära relationer, skriver fyra insändarskribenter.
Insändare • Publicerad 10 juni 2023
Detta är en opinionstext i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Ungdomar i åldern 15–24 år är den grupp i samhället som är mest utsatt för våld. Flickor är i större utsträckning utsatta för sexuellt våld och våld i nära relationer, skriver de fyra insändarskribenterna apropå ett av budskapen på årets studentflak.
Ungdomar i åldern 15–24 år är den grupp i samhället som är mest utsatt för våld. Flickor är i större utsträckning utsatta för sexuellt våld och våld i nära relationer, skriver de fyra insändarskribenterna apropå ett av budskapen på årets studentflak.Foto: privat

Sjung om studentens lyckliga dag,

låtom oss fröjdas i ungdomens vår!

Annons

Än klappar hjärtan med friska slag,

och den ljusnande framtid är vår.

Med risk för att dra ner stämningen. Vi vuxna har tillsammans ett ansvar att förmedla schyssta, sunda värderingar till våra barn om exempelvis tjejers och killars lika värde.

Studentfredagen var en fin dag! Ända till den här banderollen visades upp för alla som samlats för att glädjas med alla studenter.

”Sprit och luder, Jonas bjuder”.

Trots de senaste årens ökade debatt om mäns våld mot kvinnor så har vi fortsatt en lång väg att gå.

Ungdomar i åldern 15–24 år är den grupp i samhället som är mest utsatt för våld. Flickor är i större utsträckning utsatta för sexuellt våld och våld i nära relationer. Enligt den Nationella trygghetsundersökningen från Brå 2022 uppgav 28,5 procent av kvinnorna i åldern 20-24 år att de utsatts för sexualbrott under 2021. Motsvarande siffra för männen i samma åldersgrupp var 3,2 procent. Med sexualbrott innefattades alltifrån kränkande sexuella kommentarer till mycket allvarligare brott som våldtäkt. I en Sifo-undersökning från 2020 visade sig var sjunde svensk man vara positivt inställd till sexköp.

”Allra helst önskar vi att våra barn och unga får med sig värderingar som gör att det aldrig skulle vara tänkbart att ens skriva en banderoll som den på bilden.”

Allra helst önskar vi att våra barn och unga får med sig värderingar som gör att det aldrig skulle vara tänkbart att ens skriva en banderoll som den på bilden. Men i de fall sådant här sker, så hoppas vi att fler vuxna runtomkring börjar sätta ner foten och visa vad som är okej och inte.

Än klappar hjärtan med friska slag,

och den ljusnande framtid är vår.

Annons

Kom ihåg att denna fina textrad ska få gälla alla våra barn och unga, att ingen ska göra sig rolig på utsatta människors bekostnad och att alla ska få leva ett liv fritt från sexuellt våld.

Linda Wilhelmsson

Martin Nilsson

Johanna Blomqvist

Ari Salo

Annons
Annons
Annons
Annons