Annons

Ingen risk för nazister på SD-stolar i Ulricehamn

Svar till Humanist, UT 12/1.
Insändare • Publicerad 16 januari 2021
Detta är en insändare i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Eftersom SD i Ulricehamn har låsta valsedlar finns ingen risk att en nazist tar sig in i fullmäktige på SD-mandat, påpekar Niclas Sunding.
Eftersom SD i Ulricehamn har låsta valsedlar finns ingen risk att en nazist tar sig in i fullmäktige på SD-mandat, påpekar Niclas Sunding.Foto: Johan Nilsson/TT

Att signaturen Humanist inte lägger sin röst på SD råder inget tvivel om. Att komma med massa ogrundade påståenden utan att presentera fakta, det vill säga källor, är inte seriöst. Det hade varit intressant för UT:s läsare att kunna ta del av Humanists fakta. Vårt utskick måste ha triggat igång dig något enormt. Jag det dock inte vilket ord i vårt utskick det var som retade dig mest.

Att det valts in någon enstaka nazist på ett SD-mandat har sin förklaring i hur det svenska valsystemet fungerar. Jag ska försöka förklara detta. I de allmänna valen kan man välja att ta en blank valsedel och skriva ett namn och hoppas på att valsedeln inte är låst. Är det tillräckligt många som skriver samma namn så personkryssar de in denna person om listan inte är låst.

”Att någon nazist blir invald i Ulricehamn på ett av SD:s mandat kommer aldrig att ske.”
Annons

Jag ska ta två exempel där det behövs 50 personröster för att bli invald på kommunal nivå för att visa skillnaden mellan låsta och olåsta valsedlar:

• 51 personer tar en blank SD-valsedel och skriver Kalle Anka. Då blir Kalle Anka invald i kommunfullmäktige i Ankeborg eftersom valsedeln inte är låst.

• 51 personer tar en blank SD-valsedel och skriver Kalle Anka. Då blir Kalle Anka inte invald i kommunfullmäktige i Ankeborg eftersom valsedeln är låst.

Att någon nazist blir invald i Ulricehamn på ett av SD:s mandat kommer aldrig att ske då vi har låsta valsedlar. Men det förhindrar ju inte att de kommer in om något annat parti har olåsta listor

Jag kan även upplysa humanist om att det inte går att utvisa svenska medborgare och att Ankeborg inte finns i verkligheten.

Niclas Sunding (SD), ordförande/gruppledare

Annons
Annons
Annons
Annons