Annons

Ingen part har stängts ute från samverkan

UT ger en missvisande och felaktig beskrivning, anser Susanne Åhman, planeringschef i Ulricehamns kommun.
Insändare • Publicerad 18 februari 2021
Detta är en insändare i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Louise Olsson

I UT den 16 februari framför några av våra fackliga organisationer synpunkter på arbetsgivarens agerande och beslut då Lärarförbundet och Saco valt att dra tillbaka sina beslutsmandat i styrgruppen för heltid som norm.

I artikeln använder UT ordet ”haveri” och rubriken ”Facken slängs ut från samverkan om heltid som norm”, något som ger en missvisande och direkt felaktig beskrivning.

Annons

Lärarförbundets (i UT:s text felaktigt omnämnda som Lärarnas riksförbund) och Sacos beslut innebär att styrgruppen för heltid som norm i sin nuvarande form upphör. Den fackliga samverkan kring dessa frågor fortsätter dock självfallet, och övergår nu till kommunens vanliga forum för samverkan (central samverkansgrupp, sektorssamverkan, etcetera). Där finns kommunens samtliga arbetstagarorganisationer representerade.

Vi beklagar att Lärarförbundet och Saco valt att träda ur styrgruppen för heltid som norm, ett forum som vi upplever har fungerat väl. För oss är det fortsatt mycket viktigt med samarbete och dialog. Vår avsikt är att fortsätta med det.

Susanne Åhman, planeringschef, Ulricehamns kommun

Svar direkt: UT har i flera artiklar speglat Ulricehamns kommuns arbete med heltid som norm och de olika utmaningar som finns i genomförandet. Det är fullt naturligt och till och med sunt att ansvariga på kommunen inte alltid uppskattar våra vinklingar och formuleringar. Men givetvis ska rapporteringen vara korrekt och saklig.

I det här fallet har Susanne Åhman rätt i att rubriken i papperstidningen ger en missvisande bild av innehållet i artikeln. Inte heller formuleringen om att Ulricehamns kommun valt att “kasta ut samtliga fack” i puffen på förstasidan är rättvisande. Vi beklagar detta och har ändrat artikelrubriken på ut.se och i appen MinUT.

Jonas Emtervall, nyhetschef och stf. ansvarig utgivare

Annons
Annons
Annons
Annons