Annons

Ingen acceptabel restid med tåg mellan Jönköping och Göteborg

Ulricehamn kommer att bli mycket attraktivt att bo och verka i med en ny järnväg mellan Jönköping och Borås som knyter samman en järnväg till Göteborg. Regionerna Jönköping och Västra Götaland bör tillsammans söka medel för detta projekt. Så skriver Christer Wilhelmsson, ordförande lokalavdelning Väst, Järnvägsfrämjandet i sin insändare.
Insändare • Publicerad 4 oktober 2022
Detta är en opinionstext i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Det tar alldeles för lång tid att resa med tåg mellan Göteborg och Borås till Jönköping, skriver Christer Wilhelmsson, ordförande lokalavdelning Väst, Järnvägsfrämjandet.
Det tar alldeles för lång tid att resa med tåg mellan Göteborg och Borås till Jönköping, skriver Christer Wilhelmsson, ordförande lokalavdelning Väst, Järnvägsfrämjandet.Foto: Scanpix

I dag tar det alldeles för lång tid att resa mellan Göteborg och Borås till Jönköping. En jämförelse; mellan Göteborg och Jönköping med ett avstånd på drygt 14 mil kan en resa ta över två timmar beroende på hur man reser.

I flera år har det diskuterats en höghastighetsjärnväg mellan Göteborg och Stockholm via Borås och Jönköping. Det verkar inte efter årets val som att den förbindelsen kommer att prioriteras. Förbindelserna mellan Jönköping och Göteborg via Ulricehamn och Borås måste förbättras radikalt. I kommunerna i detta stråk bor det drygt 900 000 invånare. Där ligger landets andra stad Göteborg, landets nionde stad Jönköping samt landets 15:e största stad Borås. En tågresa i dag mellan Göteborg och Jönköping kräver att man reser via Falköping med en väntetid i Falköping på cirka en kvart. Det innebär att en resa tar drygt två timmar. Dessa resealternativ är inte konkurrenskraftiga mot bil eller buss. Mellan Göteborg och Halmstad är det ungefär samma avstånd som mellan Göteborg och Jönköping via Falköping. Där tar en resa cirka 90 minuter, med snabbtåg en dryg timme.

”Med politisk vilja bör det kunna bli verklighet att få medel till att bygga en järnväg mellan Jönköping och Göteborg.”
Annons

Eftersom det kommer att dröja innan en höghastighetsbana mellan Göteborg och Jönköping byggs behövs det inom närtid byggas en järnväg från Borås till Jönköping via Ulricehamn. Det kommer att förbättra förbindelserna mellan Västsverige och Jönköping. Dagens restid mellan Jönköping och Borås, Göteborg via Ulricehamn är inte acceptabla. Ulricehamn kommer att bli mycket attraktivt att bo och verka i med en ny järnväg mellan Jönköping och Borås som knyter samman en järnväg till Göteborg. Regionerna Jönköping och Västra Götaland bör tillsammans söka medel för detta projekt. Trafikverket har beviljat bidrag för ett nytt dubbelspår mellan Uppsala och Stockholm samt medel för spårvägsbygge i Uppsala. Med politisk vilja bör det kunna bli verklighet att få medel till att bygga en järnväg mellan Jönköping och Göteborg. Det går även att söka medel via Klimatklivet (Naturvårdsverket) samt lån via Nordiska investeringsbanken. Förbindelserna mellan Jönköping och Göteborg via Ulricehamn och Borås måste snabbas upp väsentligt för att det ska bli konkurrenskraftigt att resa mellan dessa regioner.

Christer Wilhelmsson,

Ordförande lokalavdelning Väst, Järnvägsfrämjandet

Annons
Annons
Annons
Annons