Annons

Ingemar Basth: Processen runt nedläggningen av Nuab snabb och ytlig

Rapporten som ligger till grund för förslaget att lägga ner Nuab är snarare ett debattinlägg än en analys som visar vad resultatet av en nedläggning kan bli, skriver Ingemar Basth, Miljöpartiet, i sin insändare.
insändare • Publicerad 16 januari 2024
Detta är en insändare i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Processen kring en nedläggning av Nuab har gått för fort och utan ett fullständigt beslutsunderlag, menar Ingermar Basth, Miljöpartiet.
Processen kring en nedläggning av Nuab har gått för fort och utan ett fullständigt beslutsunderlag, menar Ingermar Basth, Miljöpartiet.Foto: Claudio Bresciani/TT

Det är med förskräckelse man åser den nedläggningsprocess som det kommunala näringslivsbolaget Nuab hamnat i. Styret i Ulricehamn bestående av Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna bestämmer sig för att verksamheten ska läggas ner och flyttas över till kommunen och kommunstyrelsen. Man gör direkt en hel del misstag i processens början och glömmer bort att dels kommunicera med alla parter vad man tänker samt kanske ha en tänkt plan på vad beslutet innebär sett ur flera perspektiv.

Kanske det viktigaste; varför gör man det här? Man vilar sitt beslut på en rapport som säger ungefär att det går inte att avgöra om det blir bättre eller sämre. Ja, ni läste rätt. Rapporten är ett sorts debattinlägg mer än en rapport som analyserar läget och vad som kan förväntas bli resultatet av en nedläggning.

”Jag tycker att styret borde ta sig en djup funderare på om hastighet fortsättningsvis är att föredra före välgrundade beslutsunderlag.”
Annons

Processen har dessutom, vilket tyvärr i dag är vanligt i Ulricehamn, snarare varit i hög fart än välgrundad. Så fort och fel kommer som ett brev på posten. Vilket lett till att styret nu fått backa igen och göra om.

Man känner tyvärr igen sig då det gäller beslut och hastiga kovändningar då det gäller kommunalpolitisk styrning i dagens Ulricehamn. Det ska sägas att om man ska göra förändringar ska dessa vara välmotiverade och välgrundade. Som en del i oppositionen i vilken Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet utgör så är ett omtag det minsta man kan begära. Vilket också nu sker. Jag tycker att styret borde ta sig en djup funderare på om hastighet fortsättningsvis är att föredra före välgrundade beslutsunderlag.

Ingemar Basth, Miljöpartiet Ulricehamn.
Ingemar Basth, Miljöpartiet Ulricehamn.Foto: Pernilla Rudenwall

Ingemar Basth, Miljöpartiet Ulricehamn

Annons
Annons
Annons
Annons