Annons

Ingemar Basth (MP): Klimatfrågan viktigast i valet

Vi ser nu tecken på ett rubbat klimat med hetta i Indien och kraftiga skyfall i Spanien. Men klimatfrågan kommer fortfarande i skymundan, skriver Ingemar Basth, miljöpartiet.
insändare • Publicerad 7 maj 2022
Detta är en opinionstext i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Kraftiga regn i Spanien och höga temperaturer i Indien visar på hur klimatförändringarna redan är här, skriver Ingemar Basth, miljöpartiet.
Kraftiga regn i Spanien och höga temperaturer i Indien visar på hur klimatförändringarna redan är här, skriver Ingemar Basth, miljöpartiet.

Man hör just nu hur det slås värmerekord i Indien. Det är de högsta temperaturerna sedan mätningarna började för över 120 år sedan. Temperaturer på nästan 50 grader Celsius har uppmätts. I Valencia i Spanien har man nu de värsta skyfallen i mannaminne. Detta är också ett resultat av ett rubbat klimat.

Detta är helt i linje med vad forskarna förutspått i sina modeller om ett skenande klimatproblem.

”Vi som bor här på jorden kommer att känna av det här mer eller mindre med ett klimat i obalans. I Indien innebär det vattenbrist, matbrist, spridande av olika sjukdomar och direkta dödsfall.”
Annons

Vi som bor här på jorden kommer att känna av det här mer eller mindre med ett klimat i obalans. I Indien innebär det vattenbrist, matbrist, spridande av olika sjukdomar och direkta dödsfall. Allt detta sammanlagt kan komma att leda till det som det varnats om länge; klimatflyktingar.

För kan man inte bo kvar på grund av kraftigt förändrade livsbetingelser så tvingas man flytta.

Ska vi försöka stoppa det skenande klimatet så måste vi agera kraftfullt nu. Det är verkligen i elfte timmen. Men tyvärr överskuggas klimatfrågan i debatten av en del andra frågor som tydligen anses vara viktigare. Vad kan vara viktigare än vår överlevnad?

Ingemar Basth

Riksdagskandidat för miljöpartiet

Annons
Annons
Annons
Annons